České basketbalisty na ME posílí Američan Schilb, na turnaj do Řecka už odjel s českým pasem

Americký basketbalista Blake Schilb má nový pas a může po světě cestovat jako občan České republiky. První možnost, jak ukázat nový cestovní doklad, měl při odletu národního týmu na přípravný turnaj do Řecka, kde se dnes poprvé představí oficiálně jako český reprezentant.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký basketbalista Blake Schiilb s českým pasem

Americký basketbalista Blake Schiilb s českým pasem | Foto: ČBF

„Moje čeština je dobře, dobře. Ale musím ještě pracovat a učit se, abych se co nejvíc zdokonalil. Příště budu v našem rozhovoru používat víc českých slov,“ ubezpečuje jednatřicetiletý basketbalista, nový Čech, Blake Schilb.

Zájem projevily obě strany jak rodák z Illionis, tak česká federace. Schilb ukázal během léta dost snahy, že vše bere vážně. Důkazem toho jsou hlavně jeho cesty do Spojených států a zpátky do Česka, kdy většinou vysedával na úřadech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký basketbalista Blake Schilb na turnaji v Řecku poprvé představí oficiálně jako český reprezentant.

„Cítím se skvěle, že mám občanství. Hlavně jsem rád, že už ten zdlouhavý proces skončil. Teď konečně můžu slavit,“ přiznává.

Fanoušci se tak můžou směrem k zářijovému mistrovství Evropy těšit na novou hvězdu, která se představí například po boku Jana Veselého anebo nejlepšího českého basketbalisty uplynulé sezony Tomáše Satoranského.

„Tohle je národní tým, všichni tu jsou skvělí a všichni chtějí udělat, co nejvíce pro tým. Nejdůležitější věc je dostat se před šampionátem na ještě vyšší úroveň, než jsme teď,“ naznačuje.

K tomu má pomoci i přípravný turnaj v Řecku, kde dnes Češi, tedy i Američan Blake Schilb, nastoupí po dvacáté hodině proti domácí reprezentaci.

Fandit bude Schilbovi i jeho česká manželka Barbora, se kterou je ženatý tři roky, žije s ní sedm let a mají tři děti.

Blake Schilb začal profesionální kariéru v Nymburku, kde působil od roku 2007 do roku 2009 a kde si prý zamiloval Českou republiku. Pak jeho cesta vedla přes Francii, Srbsko a zase Francii až do kádru aktuálního zaměstnavatele Galatasaraye Istnabul.

Štěpán Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme