Dětská obrna Vojtěcha Buhra nezlomila. Dnes hraje basketbal i sledge hokej

Ani prodělaná dětská obrna nemusí znamenat stop sportovním aktivitám. Příkladem tohoto tvrzení může být Vojtěch Buhr. V Pardubicích se dokonce věnuje ne jednomu, ale hned dvěma sportům najednou. Vedle sledge hokeje brázdí na vozíku také basketbalové palubovky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká sledge hokejová reprezentace

Česká sledge hokejová reprezentace | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Pro Vojtěcha Buhra je sport nedílnou součástí života. Pomohl mu zdolávat nejrůznější nástrahy. Díky němu se pak naučil ovládat i vozík. „Koukal jsem na kluky na tréninku a naučil se to od nich,“ vzpomíná.

První sport, který zkusil, byl sledge hokej. Pomohla láska ke klasickému hokeji. Často ho bylo možné vidět právě v hledišti kolínského zimního stadionu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náročnost sledge hokeje ho neodradila. Vletěl jsem do toho a nepřemýšlel, popisuje Vojtěch Buhr své začátky

„Od pěti let chodím na hokej. Začali jsme přemýšlet, jestli by bylo možné, abych se mu mohl věnovat. Táta našel tenkrát na stránkách kolínských Kozlů kontakt na sledge hokej. Bylo mi jedenáct a byl jsem maličký, a i tak mě tam nechali trénovat. První zápas jsem hrál po dvou letech trénování.“

Sledge hokej je fyzicky náročným sportem. V případě jedenáctiletého kluka, navíc po dětské obrně, to mělo platit dvojnásob. Nakonec tomu tak ale nebylo. „V těch jedenácti jsem to nevnímal. Vletěl jsem do toho a nepřemýšlel,“ poukazuje na kouzlo mladického elánu.

Aby toho Vojtěch Buhr neměl málo, vybral si ještě basketbal na vozíku. Hledal něco na léto. Zkoušel i atletiku, získala si ho ale právě hra pod vysokými koši.

Těžko pak hledal odpověď na otázku, který z obou sportů je těžší na fyzickou přípravu. „Když jsem poprvé začal hrát basketbal, tak jsem si myslel, že mě ruce bolet nebudou, že jsem zvyklý ze sledge hokeje. Jenže svaly se zapojují úplně jiné,“ vysvětloval.

Se snem reprezentovat se už rozloučil

Cíle a mety má podobné jako další sportovci. Přál by si i obléknout reprezentační dres. Jak ovšem přiznává, tahle touha se mu asi nesplní.

„Jde o hodně vzdálenou budoucnost. Mám hodně velké postižení na to, abych se dostal do reprezentace. Je to nereálné. Hlavně aby se nám dařilo v lize. Ve sledge hokeji jsme byli loni druzí a co byl bonus: vzbudili jsme ohromný zájem veřejnosti,“ pochvaluje si Vojtěch Buhr.

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme