Velkou pardubickou poběží 22 koní a jedním z favoritů bude vloni druhý Al Jaz

Tuto neděli se běží Velká pardubická. Koně musí překonat 31 překážek a uběhnout sedm kilometrů. Letos není dopředu jasný favorit, suverénka posledních tří ročníků Orpee Des Blins ukončila kariéru. Chybět bude i Josef Váňa starší, pro kterého to za posledních třicet let bude teprve třetí absence.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velká pardubická (ilustrační foto)

Velká pardubická (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Časy, kdy Orphee utahala celé startovní pole a v pohodovém tempu si s obrovským náskokem doběhla do cíle, jsou pryč. Letošní ročník bude vyrovnanější a hlavní favorit se hledá těžko. Na přední příčky pomýšlí vloni druhý Al Jaz s Josefem Sovkou, i když forma koně hlavně na jaře nebyla nejlepší.

„Není až na takové úrovni jako vloni, ale věřím a doufám, že bude v cíli určitě mezi pěti nejlepšími.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Velkou pardubickou poběží 22 koní a favorit se hledá těžko, možná vloni druhý Al Jaz

Letošní ročník bude bez Josefa Váni, který je rekordmanem v počtu startů i v počtu vítězství. Podle Sovky ale ještě nemusel říct poslední slovo.

„Nikdo nevíme, jestli skončil. Že nejede letos, neznamená, že nepojede příští rok. Nehledal bych za tím definitivní rozhodnutí.“

Velká pardubická je možná nejnáročnějším evropským dostihem. Na sedmi kilometrech dráhy číhá řada nástrah a možností kde můžou naděje skončit. Žokej Jaroslav Myška ale říká, že se strachem se do dostihu pouštět nedá.

„Nemám tam nic, čeho bych se obával. Ale samozřejmě se může stát cokoliv, nějaký průšvih klidně může nastat.“

Faltejsek může být prvním Čechem, který vyhraje čtyřikrát v řadě Velkou pardubickou

Číst článek

V letošním ročníku startuje 22 koní a nakonec se jako největší problém ukazuje nedostatek kvalitních žokejů. Těch pomalu ale jistě ubývá a Josef Sovka přemýšlí proč.

„Asi to mladí kluci nechtějí dělat. Jdou raději na roviny, překážky nikoho nezajímají. Je to bolestivá práce a nikdo se do toho nehrne. Ani po finanční stránce není důvod do toho jít,“ říká čtyřnásobný účastník Velké pardubické Josef Sovka.

Vojtěch Bureš, Oto Gutwirth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme