Smolaři Nikas a Stromský po titulu na Velké sahali mockrát. Spolu to dokázali

Asi ten pocit znáte také - ať se snažíte, jak chcete, největší cíl vám uniká. Přesně tak se musel mockrát cítit po Velké pardubické žokej Marek Stromský. I když se mu jinak dařilo, slavný dostih ne a ne vyhrát. A stejně na tom byl i hnědý valach Nikas. Teď ale prokletí společně prolomili a svá druhá místa změnili ve vítězství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Stromský s Nikasem v cíli 125. Velké pardubické

Marek Stromský s Nikasem v cíli 125. Velké pardubické | Zdroj: ČTK

Dva nešťastníci se potkali a vyhráli spolu slavný dostih. V prosluněném, ale chladném a větrném odpoledni si Nikas i Marek Stromský užívali triumfu.

„Je to nádherné, něco nepopsatelného. Je to nejkrásnější zážitek, jaký jsem zatím měl, bonbonek na dortu, a jsem za to strašně rád,“ říkal později Marek Stromský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Valach Nikas a žokej Marek Stromský byli ve Velké pardubické i druzí, 125. ročník ale nakonec vyhráli. Natáčel Tomáš Kohout

Dvakrát pod ním na Velké navěky klesl kůň. Kvůli vlastní chybě ho kdysi diskvalifikovali, když cílem projel první, a byl i o nos druhý. Konec kariéry rozmluvila 41letému žokejovi manželka Jana.

„Řekla mi: ještě jeď Velkou a pak můžeš skončit, nebo si to nějak rozmysli. Za to jí moc děkuju,“ dodal Stromský.

Kdyby mohl, děkoval by za důvěru i desetiletý valach Nikas svému majiteli. Klenotník Petr Kupka koníkovi věřil, i když rozhodně neobíhal závodiště spolehlivě. Dokázal i ztratit jezdce při průběhu oranicí, tu a tam spadl.

„Myslím si, že to není o tom, že to není spolehlivý skokan, ale chybělo nám štěstí, které v dostihu potřebujete,“ uzavřel Kupka.

Ve 125. Velké pardubické se Nikas a Stromský štěstí nakonec dočkali.

Tomáš Kohout, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme