Střelců bude na hrách v Riu nejspíš nejméně od Soulu. Svaz hledá řešení jak na 'kvótaplacy'

Znamenitá medailová šňůra českých sportovních střelců je v ohrožení. Cenný kov přivezli z každých olympijských her od roku 1988 v Soulu, jenže teď je velmi pravděpodobné, že do Ria jich pojede od té doby nejméně. Účastnických míst získali Češi jen pět, vybojovat další můžou už jen pistoláři a puškaři na únorovém mistrovství Evropy a některá známá jména už jsou téměř jistě ze hry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střelec David Kostelecký v dějišti Evropských her

Střelec David Kostelecký v dějišti Evropských her | Foto: Michal Jurman

Jestli se ale skutečně jedná o krizi, to neví ani sami sportovní střelci.

„Na prezídiu se se ozývají hlasy, jestli se na věc máme koukat tak, že jsme nebyli úspěšní a máme zatím jen pět ‘kvótaplaců‘, nebo že máme už pět míst pro olympiádu a v dané konkurenci to je úspěch,“ přibližuje atmosféru, která panuje na Českém střeleckém svazu, jeho sportovní ředitel Vladislav Šaňák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český střelecký svaz se bude ještě pracovat na kritériích, jak co nejlépe rozdělit účastnická místa na hry v Riu

K pozitivnímu hodnocení svádí kromě velké konkurence i méně peněz v porovnání s ostatními státy. Češi navíc doufají, že číslo pět ještě není konečné.

„Děláme si naděje, že ještě jedno nebo dvě místa bychom mohli získat,“ věří Šaňák.

I pokud by se to pistolářům či puškařům v maďarském Györu podařilo, zůstanou čeští střelci pod normou z předchozích olympijských her. V Londýně jich bylo 10, v Pekingu 13 a i v Aténách alespoň 8.

Při sběru účastnických míst tentokrát selhala osvědčená jména ověnčená medailemi z velkých akcí.

Bronzová z her v Londýně Adéla Bruns (rozená Sýkorová) a čtyři muži, kteří stejně jako ona alespoň jednou vyhráli závod Světového poháru: Jan Sychra ve skeetu, Jiří Lipták v trapu a rychlopalníci Martin Strnad s Martinem Podhráským.

„Na tuhle skupinku se spoléhalo. Bylo to o kousek, ale nepovedlo se. V mužském skeetu a rychlopalné pistoli zastoupení na olympiádě mít nebudeme, oproti tomu v Londýně byli Češi vždy po dvou závodnících. Velká škoda,“ lituje Šaňák.

'Kvotaplac' nemusí být jen pro toho, kdo ho vystřílel

Takzvané kvotaplacy ovšem nejsou na jméno, takže ani ti, kteří je nezískali, ještě nejsou bez šance na start v Riu. Podobně mohl letět do Londýna tehdejší úřadující olympijský vítěz David Kostelecký, i když si účast sám nevybojoval.

I tentokrát je něco takového možné. „Je to důležitá otázka, ale zatím jsme ji ještě neřešili. Jsou disciplíny jako trap, skeet ženy a malorážka vleže, kdy bych účast Kosteleckého, Jahodové a Jeřábka na olympiádě vůbec nezpochybňoval,“ přiznává Šaňák.

Ale pak je tu kategorie puškařek, ve které můžou chtít na svazu upřednostnit Adélu Bruns nebo Gabrielou Vognarovou před Nikolou Mazurovou a Lucií Švecovou.

„Máme dvě kvalifikační místa Švecová, Mazurová. Teoreticky by se mohlo stát, že střelkyně, které je vybojovaly, nepojedou. Když bude střílet Adéla Sýkorová tak, jako to umí, jak střílela před olympiádou, tak nebude pochyb o její účasti. To samé platí Mazurovou podle výsledků v minulé sezoně,“ vysvětluje Šaňák s tím, že se ještě bude hledat optimální systém, jak nastavit kritéria.

Jan Suchan, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme