Mladí herci podpořili handicapované sportovce. Nechyběly ani tváře ze seriálu Ulice

O víkendu se v pražských Vysočanech podvanácté uskutečnila benefice, jejíž výtěžek byl věnován pražskému Sportovnímu klubu vozíčkářů. Mezi účastníky akce, jejíž součástí byl také florbalový turnaj, nechyběli ani známí herci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Handicapované sportovce podpořil například herec Matyáš Valenta

Handicapované sportovce podpořil například herec Matyáš Valenta | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Akce na Podvinném mlýně měla dva hlavní cíle – nabídnout zdravým jedincům možnost vyzkoušet si sport na vozíčku a samotným vozíčkářům pak přinést finanční prostředky na jejich činnost.

„Bylo možné si vyzkoušet soutěž v orientačním závodu. Ráno probíhal turnaj ve stolním tenise a během celého dne pak turnaj ve florbale, který byl nosným prvkem celé akce. Existovala možnost vyzkoušet si i vozíčkářská kola a potápění v akváriu, což simulovalo náš potápěčský oddíl,“ sdělil jeden z organizátorů celé akce Bohuslav Hůlka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výtěžek akce, který se pohyboval kolem 100 tisíc korun, pokryje především náklady asistentů

Příprava dvanáctého ročníku akce začala skončením toho předchozího. „Je to naše vlajková loď, kde veřejnosti představujeme všechny aktivity, které děláme, takže to nějakou přípravu samozřejmě zabere,“ dodal Hůlka.

Všichni si mohli také vyzkoušet jízdu zručnosti na vozíku. „Lidé byli nadšení, protože to bylo v rámci soutěže, takže to pro ně byla taková odměna. Myslím si, že se jim to líbilo a že je to bavilo,“ řekla Anička Krátká, která měla nad jízdou dohled.

Mezi těmi, kteří nejen slalom na vozíku absolvovali, byla řada známých tváří. Například dva mladí herci – osmnáctiletý Jakub Janatka a o rok starší Matyáš Valenta. Ti při florbalovém klání reprezentovali vítězný Sport Art Team.

„Člověk si mohl vyzkoušet, jaké je to být na vozíku. Zároveň jsme si zkusili i zápas na vozíku, ale bylo to docela dost těžké, protože člověk musel jet na vozíku a potom ještě rychle chytit hokejku a nějak s ní hrát. Jsem za takové akce rád, protože můžu potkat super lidi a je zábava,“ zhodnotil Janatka.

„Člověk si některé věci vůbec neuvědomí. Například to, že někdo musí umět žít na vozíku a dobře jej ovládat. Také jsem si uvědomil, že málokde je k vidění bezbariérový přístup a na taková místa je pak pro vozíčkáře nemožné se dostat,“ prohlásil Valenta.

Vyprávět by o tom mohl moderátor Martin Zach. V roce 2009 získal titul Muž roku a svět mu ležel u nohou. Jenže při exhibičních skocích do vody se vážně zranil a následně ochrnul. Přesto na sport nedá dopustit. Mimo jiné se věnuje potápění.

„Mně to nedělalo zase takový problém, zvyknout si na vozíček. Sám nevím, jak se to stalo, ale od začátku mi takzvaně přirostl k zadku a nemám s ním problém. Sport je takový benefit, kde se člověk může odreagovat, nějak se realizovat a užívat si. Samozřejmě také potká spoustu lidí. Já jsem byl sportovec odmalička a zůstal jsem doteď,“ vyprávěl Zach.

Dvanáctý ročník charitativní akce nakonec přinesl Sportovnímu klubu vozíčkářů částku kolem 100 tisíc korun. Použita bude především na náklady asistentů.

Pavel Petr, Jakub Knoll, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme