Dopingový případ z Velké pardubické se týká i vítězného Nikase

Dopingový případ z Velké pardubické se týká vítězného Nikase. Serveru isport.cz to potvrdil žokej Dušan Andrés, jehož kůň Čáriray měl během dostihového víkendu v Pardubicích rovněž pozitivní test po triumfu v Křišťálovém poháru. Trenérem obou koní je Stanislav Popelka. Pokud potvrdí pozitivní testy kontrolní analýza, hrozí oběma diskvalifikace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

123. Velká pardubická

123. Velká pardubická | Foto: Filip Jandourek

Jména koní, kterých se podezření týká, budou známá až po analýze B vzorků, ke které dali svolení jejich majitelé. Pokud i ty zakázané látky potvrdí, teprve pak dojde na zveřejnění konkrétních viníků.

Mezi šesti testovanými koňmi jsou tři ze startovního pole hlavního závodu - vítěz Nikas, druhý Ribelino a devátý Templář, a další tři, kteří se zúčastnili rámcových dostihů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dva koně na mítinku Velké pardubické měli pozitivní dopingové nálezy. Jaké sankce v případě potvrzení kontrolním vzorkem tyto koně čekají? Zjišťoval Jakub Kanta

„Pokud se to prokáže, diskvalifikace koně je automatická a přijde o všechny vyhrané prémie, o ceny, které by měl vyhrát, a součástí sankcí je zpravidla i distance koně na nějakou dobu,“ říká jeden z autorů českého Dostihového řádu Pavel Viceník.

Doplňuje, že jde o dobu, po kterou by kůň mohl mít ještě látky v těle. Trest tak nečeká žokeje, který koně v závodě sedlal, ale trenéra ano.

„Velká část případů je, že trenér špatně odhadl nějakou medikaci, takže to nemusí být vždycky úmysl,“ myslí si člen dostihového soudu Viceník.

Pokud by to tak ale nebylo, jednalo by se o rozhodně o mimořádný dopingový případ. „V rámci České republiky to v posledních desetiletích byly výjimky, jednotlivé případy. V tomto rozsahu to nebylo nikdy,“ tvrdí Pavel Viceník.

Ke kauze se pro Český rozhlas vyjádřil i Josef Váňa. „Nemyslím si, že by z tohoto problému vzešlo něco světoborného. Mohlo se stát něco v dietetice či medikaci, ale určitě se nejednalo o něčí záměr,“ řekl osminásobný vítěz Velké pardubické.

Přehrát

00:00 / 00:00

Žokej Josef Váňa záměrný doping vylučuje, řekl v rozhovoru pro Český rozhlas

„Jsem přesvědčen o tom, že by nikdo koni pro Velkou pardubickou nedal žádný preparát, který není dovolený. Obzvláště v případě pana Popelky. Určitě se muselo jednat o nedopatření. Za to dám ruku do ohně,“ prohlásil legendární žokej.

ČTK, Jakub Kanta, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme