Češi jsou ve francouzském Tours vítáni. Tamní modlou je volejbalista Konečný

Kouč fotbalové reprezentace Pavel Vrba to tak ani nezamýšlel, ale k bydlení během červnového mistrovství Evropy vybral pro své mužstvo místo, kde mají Čechy rádi a jsou na ně zvyklí. V Tours je hrající legendou kapitán tamních volejbalistů David Konečný. Při víkendovém zápase francouzské ligy proti Beauvais se pod sítí sešli dokonce čtyři Češi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volejbal je v Tours velmi populární. Výjimkou mezi příznivci nejsou ani sedmdesátníci

Volejbal je v Tours velmi populární. Výjimkou mezi příznivci nejsou ani sedmdesátníci | Foto: Jan Kaliba

Na vstupenky na volejbal se v Tours stojí dlouhé fronty. Už osmým rokem platí, že se tady chodí na Davida Konečného.

Místní klub je za posledních šest let pětinásobným mistrem Francie a třiatřicetiletý ostravský odchovanec je symbolem této zlaté éry. Jeho jméno je pro třítisícový kotel pokaždé tím nejsilnějším stimulem.

Výjimkou mezi fanoušky v klubových dresech a šálách nejsou šedovlasí sedmdesátníci, ale ti obzvlášť umějí Konečného ocenit. Superlativy jsou to většinou mezinárodně srozumitelné a sympatie vzájemné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český volejbalista David Konečný je ve francouzském Tours oblíbenou osobností. Fanoušci si bez něj nedokážou tým představit

„Líbí se mi, že i lidé, kteří sem přijdou v kravatě a saku, se nechají pobláznit ostatními diváky. Skáčou po tribunách a mají radost z každého bodu. Nesedí na bobku, prostě prožívají zápasy naplno,“ vypráví Konečný o příznivcích Tours.

„Pravděpodobně sem chodí nejvíc lidí v celé Francii. Diváci tady dělají výbornou atmosféru a často s námi jezdí i na venkovní zápasy, kde nám také vytvářejí dobré podmínky. Velice bouřlivá atmosféra je i v Poitiers, které postoupilo zpátky do první ligy. Tam se nám hraje špatně, ale myslím, že naši fanoušci jsou ve Francii zatím nejlepší,“ popisuje Konečný.

I proti Beauvais, za které nastupují Ondřej Hudeček a Jiří Král, se to po celý dramatický dvouhodinový zápas projevuje neúnavným skandováním a při každém setbolu celá hala povstane a spustí potlesk, jak se sluší na hlavní město volejbalu. Tak zní hrdý nápis na jedné z vlajek v hledišti.

„Myslím, že Tours se takhle nazývá právem. Volejbal je sport číslo jedna, hrajeme první ligu, zatímco fotbalisté jsou naštěstí pro nás až ve druhé lize. Peníze z města tak tečou spíš k nám a díky tomu můžeme sestavit dobrý tým, který v posledních letech docela vyhrává,“ říká Konečný.

„Náš tým se každoročně docela dost obměňuje. Například z loňska jsme tady z dvanácti lidí zůstali jen čtyři, takže začátek sezony je vždycky krušný. Je pravda, že jsme se pohybovali hodně dole, ale pomalinku stoupáme tabulkou vzhůru,“ vysvětluje situaci Tours.

OBRAZEM: Český tým bude během Eura 2016 bydlet v zámku na Loiře

Číst článek

I díky výhře 3:1 nad Beauvais, na které se podílel i další český volejbalista v týmu Tours Adam Bartoš a při které poslední vítěznou ránu do soupeřova pole symbolicky zatloukla hrající klubová legenda.

„On je tady superstar. Má spoustu titulů, všichni ho tady znají. Je to kapitán, opora,“ připomíná Bartoš roli Konečného.

„Bude to těžké, až jednou skončí. Pomohl nám k tolika vítězstvím v soutěžích ve Francii i v Evropě. A je fajn i jako člověk, občas ho potkám v obchodě. Ale není nesmrtelný a jednou se zas budeme muset naučit hrát volejbal bez něho, i když teď si to jen těžko umíme představit,“ míní jeden z fanoušků Tours.

Ta chvíle ale ještě není na obzoru. Konečný teď pomáhá populárnímu TVB k pátému titulu v zemi mistrů Evropy v řadě a tím nenuceně taky svým krajanům, kteří se tady utáboří v červnu při fotbalovém Euru. I zásluhou Konečného čeká českou výpravu přijetí velmi vřelé.

Český volejbalista david konečný | Foto: Jan Kaliba

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme