Paralympionik Ježek tráví soustředění na Mallorce. Jsou tam nejlepší podmínky, říká

Jedeme trénovat na Mallorcu. Takovou větu můžete od českých cyklistů slýchat velmi často. Co je láká k cestě na největší španělský ostrov ležící přibližně 200 kilometrů od Valencie a také Barcelony? Odpověď nabídne šestinásobný paralympijský vítěz a stejně tak mistr světa - handicapovaný cyklista Jiří Ježek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hendikepovaný cyklista Jiří Ježek

Hendikepovaný cyklista Jiří Ježek | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Mallorca je pro cyklisty z Evropy asi nejlepší destinace, co se tréninku týče, protože tam jsou perfektní podmínky pro silniční trénink. Jsou tam klidné silnice, kde není moc automobilového provozu a je tam příjemné počasí, kolem 15, 20 stupňů“ uvedl ještě před odletem na Mallorcu Jiří Ježek.

Tamní podmínky si chválí jak silničáři, tak dráhaři. K dispozici je certifikovaný velodrom, který už v minulosti hostil mistrovství světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Jiřím Ježkem před jeho odjezdem na soustředení na Mallorku mluvil reportér Pavel Petr

„Můžeme tam kombinovat jak dráhový trénink, tak tam máme nejlepší prostředí pro trénink na silnici. To odpovídá i tomu, že spousta profesionálů, včetně třeba Zdeňka Štybara, tam má své druhé bydliště, takže tam, pokud nejsou na závodech, absolvují celý tréninkový proces,“ říká Ježek.

Šestinásobný zlatý paralympijský medailista a světový šampión však o něčem podobném neuvažuje.

„Já bych tam bydlet asi nechtěl, protože by mi chyběli kamarádi, které mám v Praze. Šest týdnů v Austrálii sice bylo po sportovní stránce perfektních, ale už jsem se těšil domů, protože mám kolem sebe lidi, které chci vidět co nejčastěji,“ přiznává přední paralympionik.

Právě v Austrálii absolvoval jeden z přípravných kempů. Na Mallorcu se vydal ve společnosti cyklistů pražské Dukly, které čeká příprava na mistrovství světa v Londýně.

„Využiji toho, že oni tam jedou a budou mít finální přípravu před dráhovým šampionátem, takže si tu přípravu odbydu s nimi. Pak se ještě na chvíli vrátím do Prahy a kolem 20. března máme mistrovství světa my,“ plánuje Jiří Ježek.

I když je vozíčkář, zvládne vyměnit i žárovku. Člověk dokáže spoustu věcí, říká sledge hokejista

Číst článek

Samotný trénink je kombinovaný. Skrývá v sobě prvky obou cyklistických disciplín.

„Dva dny využiji na dlouhé tréninky na silnici, kdy si člověk udržuje vytrvalost, kterou potřebuje, a třeba dva dny jsem na dráze, kde se trénují 'inzenzity', které je komplikované dělat v provozu. Strašně důležité je také trénovat na dráhovém kole, v aerodynamickém posedu, protože technika jízdy je na dráze důležitá. V závodě se pak totiž člověk soustředí na sportovní výkon,“ ví český reprezentant.

Není to ale jen o něm. Mallorca má i jiná kouzla.

„Tím, že je tam spousta cyklistů, nejen z České republiky, ale i ze světa, tak se tam potkáváme a máme možnost se při tréninku někde zastavit na kafe, popovídat si a pokračovat dál. Je to takový relax pro hlavu s tím, že člověk má na soustředění v hlavě jen trénink, jídlo a odpočinek,“ neopomněl zdůraznit Jiří Ježek.

 

S Jiří Chyba na stejném místě po dvanácti letech... ;-)

Zveřejnil(a) Jiří Ježek dne 18. únor 2016

Pavel Petr, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme