Uprchlíci odstartují v Riu pod společnou vlajkou, účast týmu posvětil olympijský výbor

Mezinárodní olympijský výbor odsouhlasil účast týmu uprchlíků na Letních olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiru. Zatím se neví, kolik jich dohromady bude. Mezi lidmi, kteří opustili své domovy a usilují o azyl v Evropě, je zhruba 40 vrcholových sportovců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijská vlajka

Olympijská vlajka | Foto: thesportdigest .com

Uprchlíci ponesou vlajku Mezinárodního olympijského výboru a budou vystupovat pod názvem Team Refugee Olympic Athletes (ROA). Finančně má tým podporovat organizace Olympic Solidarity.

Ve finální sestavě by se mohlo objevit pět až deset soutěžících. Už teď se ví nejméně o třech, kteří splňují olympijské standardy: judista z Demokratické republiky Kongo žijící v Brazílii, íránský taekwondista, který buduje své zázemí v Belgii, a syrská plavkyně momentálně žijící v Německu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezinárodní olympijský výbor posvětil účast týmu uprchlíků v Riu. Reagovali Martin Doktor z ČOV a koordinátor kampaně Hate Free Lukáš Houdek

„Jsem velice rád, že sportovcům, kterým by bylo znemožněno účastnit se olympijských her, to Mezinárodní olympijský výbor umožnil tímto gestem,“ reagoval sportovní ředitel Českého olympijského výboru a dvojnásobný vítěz olympijských her v rychlostní kanoistice Martin Doktor.

Připomněl také, že soutěžení pod společnou olympijskou vlajkou není moc časté, na druhou stranu na některých hrách k tomu už došlo: „Za všechny například olympijské hry v Moskvě v roce 1980, kdy sportovci z některých západoevropských zemí, které se jako celek rozhodly neposílat svoji výpravu do Moskvy, startovali individuálně.“

Rovná práva, stejné podmínky

Mezinárodní olympijský výbor zdůraznil, že soutěžící budou mít stejná práva jako 206 dalších týmů z celého světa. Pro účast na olympiádě ale nezáleží pouze na jejich sportovní výkonnosti, musí mít také status uprchlíka potvrzeného OSN a bude se přihlížet i k situaci v jejich osobním životě.

I tak už se podle koordinátora kampaně Hate Free Lukáše Houdka na internetu objevila celá řada negativních reakcí.

„Diskutéři se domnívají, že dochází k pozitivní diskriminaci v tom, že uprchlíci jsou vybíráni přednostně, a obávají se, že nebudou muset splnit kritéria, která mají sportovci z jiných zemí,“ popisuje s tím, že tyto podmínky ovšem sportovci z řad uprchlíků splnit budou muset stejně jako všichni ostatní soutěžící.

Houdek si zároveň myslí, že účast sportovců z řad uprchlíků nakonec může pomoci zlepšit mediální obraz běženců a zároveň dát naději jiným uprchlíkům v novém životě v jiné zemi.

Seznam jmen z celého týmu bude známý v červnu. V srpnu pak sportovci z řad uprchlíků nastoupí při uvítací ceremonii před pořadatelskou delegací z Brazílie.

Pavlína Nečásková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme