Deblkanoisté se na Rio nadřeli. Když chceš podruhé na olympiádu, musíš to dát, říká Radoň

Českých rychlostních kanoistů poletí na olympijské hry nejvíc od Sydney roku 2000. Místenku do Ria má celkem osm českých závodníků. Poslední dvě získali deblkanoisté Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem, kteří kvůli tomu pro letošní sezonu změnili prakticky všechno, co mohli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Radoň zápasí s jednoručními činkami

Jaroslav Radoň zápasí s jednoručními činkami | Foto: Jan Suchan | Zdroj: Český rozhlas

„Poslední dva roky byly hrozně těžký. Nedařilo se nám, jak jsme chtěli,“ říká Jaroslav Radoň, háček posádky, která má medaile z mistrovství světa i Evropy a páté místo z minulých olympijských her.

Do Ria se ale z loňského světového šampionátu neprobojovala, a tak přišly změny včetně nejdelšího zámořského soustředění kariéry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Devět týdnů v Americe, mentální kouč i změna lodi. Deblkanoisté udělali pro kvalifikaci na olympijské hry maximum a stanovený cíl splnili – pojedou do Ria

„Vsadili jsme všechno na jednu kartu. Příprava byla náročná. Devět týdnů v Americe může vypadat hezky, ale bylo to tvrdý. Pak jsme trávili všechen čas v Račicích, ale prostě tak to je. Když chceš na druhou olympiádu, tak to musíš dát, a já jsem fakt strašně šťastný, že se to povedlo,“ těší Radoně.

O to víc, že oba zkušené vodáky výsledky z posledních sezon trápily. I proto jim s psychikou začal pomáhat Marián Jelínek, mimo jiné bývalý osobní kouč Jaromíra Jágra.

„Je to oukej, Marián je od fochu, od hokeje. Já jsem s ním před závody dvacet minut pokecal a přišlo mi to smysluplný. On je takový, že nám říká, že je to pořád jen sport,“ popisuje Radoň, jehož doplňuje jeho parťák Filip Dvořák: „Myslím, že nám hlavně pomohlo, že Marián je autorita. Uklidnil nás. Ukázal nám, že problém nikde není. To občas stačí.“

Společně si pochvalují také tréninky, které odjezdili se členy úspěšného českého čtyřkajaku. Mimo jiné udělali ještě jednu důležitou změnu. Před klíčovou dodatečnou olympijskou kvalifikací se vrátili do své starší lodi, se kterou získali všechny své medaile i první olympijskou zkušenost.

„Asi záchvat nostalgie,“ usmívá se Dvořák a Radoň pokračuje: „Na loňské lodi jsme jezdili jenom rok, neměli jsme na ní medaili ani super pocit. Na této se nám navíc daří a jezdí se dobře, tak proč to nezměnit.“

„Ačkoli já v normálním životě nejsem pověrčivý vůbec, tak co se týče sportů a závodů, pověrčivost je úplně normální,“ přiznává Dvořák. S Radoněm a svým otcem Liborem Dvořákem, který je zároveň trenérem, vyhodnotili, že si po vyjetí olympijské účasti zaslouží trochu oddechu.

Po probíhajícím Světovém poháru v Duisburgu vynechají ten následující v Račicích. To je pro ně další neobvyklá věc, tak snad se i ona českým deblkanoistům vyplatí.

Jan Suchan, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme