Ruští atleti do Ria nesmějí, mezinárodní federace potvrdila jejich vyloučení

Olympijské hry v Riu pravděpodobně budou bez ruských atletů. Mezinárodní atletická federace IAAF dnes ve Vídni potvrdila vyloučení ruských závodníků z mezinárodních soutěží, tedy i z vrcholu sezony, kvůli systematickému dopingu. Verdikt může ještě příští týden zvrátit Mezinárodní olympijský výbor (MOV).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident IAAF Sebastian Coe na tiskové konferenci ve Vídni

Prezident IAAF Sebastian Coe na tiskové konferenci ve Vídni | Zdroj: Reuters

Mezinárodní atletická federace IAAF vyřadila ruské atlety z mezinárodních soutěží už vloni v listopadu poté, co zpráva mezinárodní dopingové agentury WADA reportovala systematický a státem řízený doping ruských sportovců.

Po dnešním zasedání vedení IAAF ve Vídni zůstává trest v platnosti i nadále, tedy také pro blížící se olympijské hry v Riu. Podle vedení světové atletiky totiž Rusko nenaplnilo podmínky, aby se jeho závodníci mohli vrátit do soutěží. Jednou z nich byla důkladná reforma ruské antidopingové agentury RUSADA.

Podle šéfa IAAF Sebastiana Coea bylo rozhodnutí rady jednomyslné. Čistí ruští reprezentanti mohou požádat o povolení závodit jako "neutrální atleti".

WADA v minulých dnech vydala další zprávu, podle které v Rusku dál sportovci systematicky porušují antidopingová pravidla. Podle mezinárodní agentury pro boj s dopingem bylo jen od začátku roku pozitivně testováno 52 ruských sportovců.

Agentura také popsala případy, jak se ruští závodníci pokouší vyhýbat kontrolám dopingových komisařů například odhlašováním ze závodů na poslední chvíli či zatajováním místa pobytu.

Politická pomsta, zní z Ruska

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko se už nechal slyšet, že rozhodnutí IAAF o trvání trestu pro ruské atlety očekával. Rusko podle něj bude na situaci bezprostředně reagovat.

„Je to extrémní zklamání, uděláme všechno, co bude možné. Rozhodně se odvoláme ke členům MOV," řekl Mutko. "Sny poctivých atletů dnes byly zničeny kvůli chování nezodpovědných jedinců mezi sportovci a funkcionáři," pokračoval ruský ministr sportu. "Nemáme co skrývat. Chceme napravit reputaci našeho sportu na mezinárodní úrovni a chceme zpět do IAAF," doplnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruské reakce na rozhodnutí IAAF zprostředkoval zpravodaj Martin Dorazín

Šancí pro ruské atlety je příští úterý 21. června zasedání Mezinárodního olympijského výboru, který může rozhodnutí IAAF zrušit, nebo aspoň povolit start v Riu jednotlivým ruským sportovcům, jimž doping nebyl prokázán.

Proti uplatnění principu kolektivní viny se dnes vyjádřil i prezident Vladimir Putin a mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ujistil, že Rusko podnikne veškeré právní kroky, aby se svých sportovců zastalo. "Budeme vší silou obhajovat jejich právo startovat na olympijských hrách," řekl mluvčí.

Předseda mezinárodního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov na sociálních sítích přímo napsal, že jde o politickou pomstu za nezávislou zahraniční politiku. „Je to triumf zloby nad sportem,“ uvedl Puškov.

Dvojnásobná olympijská vítězka ve skoku o tyči Jelena Isinbajevová zvažuje možnost napadnout rozhodnutí IAAF soudně. Atletka, která nikdy neměla potíže s dopingem a letos se chtěla vrátit ke kariéře po mateřské dovolené, tvrdí, že jde o porušování lidských práv. „Nemohu mlčet, budu jednat. Půjdu k soudu pro lidská práva," prohlásila.

Dopingový skandál v atletice - hlavní aktéři | Foto: Český rozhlas

ČRo, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme