Sportovní arbitráž potvrdila vyloučení Ruska z paralympiády. Podlé, nelidské, protiprávní, reagují Rusové

Mezinárodní sportovní arbitráž CAS potvrdila vyloučení všech ruských sportovců z paralympijských her v Riu de Janeiru. Rusko na začátku srpna suspendoval Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) kvůli státem řízenému dopingu v zemi. To se následně proti verdiktu odvolalo, ale neuspělo. V Rusku rozhodnutí sportovního arbitrážního soudu vyvolalo šok a rozhořčení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští paralympionici se nezúčastní paralympiády (ilustrační foto)

Ruští paralympionici se nezúčastní paralympiády (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Atletku Irinu Vertinskou dohnalo rozhodnutí sportovní arbitráže až k slzám. Řekla, že „sport je celým jejím životem a zákaz startu na paralympiádě se pro ni rovná amputaci další části těla“. Podobně reagovali i další ruští paralympici. Mnozí prý ztratili jakoukoli životní perspektivu. Do Ria jich mělo odletět téměř 300.

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko označil podle agentury TASS verdikt za protiprávní a politicky motivovaný.

Předseda parlamentního výboru pro sport Dmitrij Sviščev nazval rozhodnutí arbitrážního soudu nelidským, neprofesionálním a nepochopitelným. Podle jeho názoru soudci podlehli politickým tlakům a protiruským náladám. Poslanec Vasilij Šestakov ze sportovního výboru předpověděl rozpad paralympijského hnutí.

Ruští politici kritizují zejména fakt, že nikdo nepředložil jasné důkazy o dopingu ruských paralympioniků. Mezinárodní antidopingová agentura WADA dospěla k názoru, že se vzorky někdo manipuloval, protože jejich obaly byly poškrábané.

CAS svoje rozhodnutí zdůvodnil tím, že IPC „během disciplinárního řízení neporušil žádné procesní pravidlo“. Dále uvedl, že rozhodnutí IPC je za daných okolností přiměřené a že Ruský paralympijský výbor nepodal žádné důkazy, které by odporovaly skutečnostem, na kterých je rozhodnutí IPC založeno.

IPC si po červencovém zveřejnění zprávy Světové antidopingové agentury WADA vyžádal od šéfa vyšetřovací komise Richarda McLarena další podrobnosti a dospěl k závěru, že Rusko nesplňuje odpovídající podmínky v boji proti dopingu.

Ruský paralympijský výbor podle svého prohlášení připravuje blíže nespecifikované právní kroky, ale ty už zvrátit rozhodnutí arbitráže nemohou.

V neděli skončených olympijských her se ruští sportovci s výjimkou atletů a vzpěračů mohli zúčastnit. Mezinárodní olympijský výbor jejich vyloučení také zvažoval, ale nakonec tak neučinil a nechal rozhodnutí na jednotlivých sportovních svazech.

Paralympijské hry se v Riu uskuteční od 7. do 18. září. Na předchozí paralympiádě v Londýně bylo Rusko s 36 zlatými, 38 stříbrnými a 28 bronzovými medailemi druhou nejúspěšnější zemí za Čínou.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme