Dvojnásobný šampion ME tahačů Vršecký letos v Mostě nezávodí. I tak si závody užívá

V nové roli prožívá víkendové závody Evropského poháru tahačů v Mostě jejich dvojnásobný šampion David Vršecký. Poprvé od roku 2002 místo kroucení volantem křičel na své kamarády ze svahu. Nadále totiž zůstává důležitou součástí české stáje Buggyra. Jen má už na starost jiné úkoly než vyhrávat závody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Vršecký pod sprškou šampaňského na stupních vítězů

David Vršecký pod sprškou šampaňského na stupních vítězů | Foto: Tomáš Adamec

V nové roli prožívá víkendové závody Evropského poháru tahačů v Mostě jejich dvojnásobný šampion David Vršecký. Poprvé od roku 2002 místo kroucení volantem křičel na své kamarády ze svahu. Nadále totiž zůstává důležitou součástí české stáje Buggyra. Jen má už na starost jiné úkoly než vyhrávat závody.

„Byla to nádhera, hrozně jsem si to užíval. Zašli jsme si do první šikany, která je pro start klíčová. Původně jsem tam šel na první tři kola, ale nakonec jsem tam zůstal až do konce,“ strhlo dění na okruhu Davida Vršeckého. Po letech viděl závod z jiného místa a rozdílným pohledem.

Přehrát

00:00 / 00:00

S automobilovým závodníkem Davidem Vršickým v Mostě mluvil reportér ČRo David Kalvas

Na divácký svah se vrátil po dlouhé době.

„Naposledy jsem tam byl v roce 2001, kdy se retardér jezdil ještě rovně. Buggyra tehdy jela svůj první mostecký závod,“ vzpomíná.

Vršecký v Mostě za svou kariéru odjel 50 závodů a v 29 z nich stál na stupních vítězů. Při závodech podporuje své parťáky Lacka a Formana. Obyčejným divákem ale není z jiného důvodu.

„Spíš se koukám na to, jestli se mu zablokovalo kolo, jestli tu zatáčku trefil, jestli mu to uklouzlo a tak. Jak je člověk zdeformovaný, tak kouká na jiné věci než ostatní,“ usmíval se David Vršecký. Za Buggyru nejezdí evropský šampionát. V roudnické stáji má jinou práci. I proto si víkend v Mostě užívá.

„Jsem tady jako divák. Občas mám nějakou podpisovku, protože to ještě běží. Mám na starost dakarové odvětví, závody v Číně a komunikaci s jezdci. Místo toho, aby mi práce ubývala, tak přibývá.“

David Vršecký se tedy už brzy vrátí do závodního tahače. Buggyra se totiž vydala do Číny.

„V Číně máme za sebou první závod, který jsem vyhrál, takže vedu šampionát. Příští víkend se jede další závod, takže doufám, že v tom budeme pokračovat a že čínský šampionát vyhrajeme. Je to o maličko nižší level, než je v Evropě, protože se to jede teprve druhým rokem,“ vysvětluje bývalý mistr Evropy.

„Přivezli jsme si tam naše vlastní auto, díky čemuž máme trošku výhodu. Podílíme se i na organizaci té série. Cílem je vybudovat tam stejné závody jako jsou tady v Evropě. A jednoho dne ty série spojit a vytvořit světovou,“ prozradil Vršecký.

David Kalvas, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme