Česká klisna bude závodit v Cheltenhamu. Delight My Fire čekají nejtěžší soupeři v životě

Klisna z jižní Moravy se vydala dobýt dostihový svět. Šestiletou Delight My Fire čeká prestižní závod v anglickém Cheltenhamu a nemá malé cíle. Žokej by chtěl být do třetího místa, majitelka doufá, že urostlá klisna nastartuje cesty závodních koní oběma směry, třeba i na Velkou pardubickou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šestiletá klisna Delight My Fire

Šestiletá klisna Delight My Fire | Foto: Pavel Balek

Adrenalinová, ale zároveň naoko uhlazená zábava přinášející velké emoce - tak vypadají dostihy v zemi, ve které v 18. století vznikly. Každý závodní den je tam svátkem a o Cheltenhamu to platí dvojnásobně.

„Je to nekrásnější překážkové závodiště. Teda vlastně ne tak docela, Pardubice jsou ještě hezčí,“ usmívá se 47letý švédský žokej Niklas Lovén, který bude v pátek v sedle klisny Delight My Fire.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pobyt urostlé klisny Delight My Fire v Cheltenhamu sleduje reportér Jakub Marek

Spolupráci už si na podzim vyzkoušeli při vítězných startech v Pardubicích a Slušovicích. Z pěti startů pod Lovénem dosáhla Delight My Fire tří vítězství a dvou druhých míst, ale teď je čeká úplně něco jiného

„Ve startovní listině jsou opravdu skvělí koně, i když výhodou by pro nás mohlo být, že ti nejlepší ponesou větší zátěž. Každopádně jsou to ale lepší koně, než proti kterým doteď Delight My Fire závodila," uvědomuje si žokej.

Urostlé klisně by mohl sedět styl ostrovního závodění, kde se netaktizuje a od začátku se jede brutální tempo. „Potřebuje kvalitní dostih, aby se od začátku běželo ve svižném tempu, protože nemá úplně dobrý závěr,“ vysvětluje majitelka Jana Preclíková.

„Ona je absolutně skvělá. My vlastně ještě ani nevíme, co dokáže. A tak bude dostih v Cheltenhamu vlastně dobrou zkouškou, která nám může ukázat její hranice. Pokud bychom skončili do třetího místa, bylo by to opravdu super,“ doplňuje zkušený Niklas Lovén.

Orphee des Blins před čtyřmi lety nedoběhla

Delight My Fire je na ostrovech už týden a organizátoři v Anglii se o teprve šestiletou klisnu starají královsky. „Přivítali ji tam ve velkém stylu. Je vidět, že z toho i oni mají radost. Mohla by tudy vést cesta nejen pro naše koně tam, ale do budoucna i pro anglické koně do Velké pardubické,“ vidí Jana Preclíková další přínos odvážné cesty pro celý dostihový sport v Česku.

Ten měl svou zástupkyni v Cheltenhamu naposledy před čtyřmi lety v trojnásobné vítězce Velké pardubické Orphee des Blins, která ale a 6200 metrů dlouhý těžký dostih nedokončila.

Dostihové závoditě v Cheltenhamu | Foto: Cheltenham Racecourse

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme