Super Bowl je tu a opět budí vášně. Příznivci prezidenta vyzývají k bojkotu pivovaru

Nikdy dřív nesledovalo televizi ve Spojených státech amerických víc lidí než loni při jubilejním 50. Super Bowlu. A o nic menší zájem se neočekává ani letos, kdy se v noci na pondělí utkají v Houstonu New England Patriots s Atlantou Falcons. Velká show na ještě větším jevišti. Proč je americký fotbal pro zámořské fandy tak atraktivní, na to jsme se ptali přímo ve Washingtonu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Super Bowl 2017 se odehraje v texaském Houstonu

Super Bowl 2017 se odehraje v texaském Houstonu | Zdroj: Reuters

„NFL je nejpopulárnější soutěží v Americe, věnují se mu ti nejlepší atleti. Rok od roku jsou silnější a rychlejší. Proto je americký fotbal tak úžasná hra. Supertalentovaní sportovci, předvádí věci, které nikde jinde neuvidíte,“ vypraví nadšeně John, student sportovní žurnalistiky na univerzitě v Georgetownu.

U hokeje, fotbalu nebo třeba basketbalu si zjednodušeně vystačíte, když budete počítat góly a body. Na americký fotbal si s krátkým výkladem nepřijdete. Všechny ty tvrdé srážky a rychlé sprinty se odvíjí od jinak velmi strategického základu hry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vnímají Američané Super Bowl ve Washingtonu zjišťoval reportér ČRo Marek Augustin

„Zápasy se běžně hrají v neděli, už od pondělí ale trenéři a hráči studují na videu hru příštího soupeře. Při utkání pak mají v záloze obrovské množství variant, kterými reagují na průběžný vývoj. Americký fotbal je jako šachy, kdy figurami tahají hlavní trenéři.“

Na stadion v Houstonu, kam stál lístek v průměru 4300 dolarů, zavítá necelých 72 tisíc diváků. Přes 160 miliónů fanoušků by mohlo podle odhadů sledovat Super Bowl v televizi.

„Na Super Bowl se koukají i ti, které americký fotbal nezajímá. Další ho sledují třeba kvůli reklamám, o těch se mluví hodně často. Super Bowl je jako Vánoce nebo novoroční párty. Spousta lidí si pak bere druhý volno v práci. Víte, celý večer je jedna velká společenská událost, kdy se dobře bavíte a užijete si poslední zápas sezony,“ těší na Common, další student z Georgetownu.

Koukat se bude na utkání, ve kterém buď hráči Atlanty získají premiérový titul, nebo New England Patriots svůj pátý.

Hvězdou přestávkového programu bude Lady Gaga

Nedílnou součástí Super Bowlu je i okázalá přestávková show, na které tradičně vystupují popové hvězdy. Letos se této pocty dočká zpěvačka Lady Gaga, která vloni na Super Bowlu zazpívala americkou hymnu.

Lady Gaga je známá tím, že se neztotožňuje s názory nového prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. Média proto spekulují, jestli se zpěvačka nechystá využít své představení k určité formě protestu.

„Během své show budu dělat pouze prohlášení, která vyjadřuji během celé své kariéry. Mám vášeň pro začleňování. Věřím v ducha rovnosti. Moje představení bude mít tuto filosofii,“ prohlásila Lady Gaga na tiskové konferenci.

K Super Bowlu patří i velké výdaje na reklamní spoty. Letos by se cena za 30 sekund reklamního času během vysílání měla pohybovat v hodnotě pěti milionů dolarů.

Velké společnosti se každoročně předhánějí v tom, kdo svým spotem nejvíce zaujme. A zdá se, že letos budou mít reklamy politický podtext.

Například společnost vyrábějící pivo pod značkou Budweiser vsadila na klip, jenž odkazuje na uprchlíky. Spoluzakladatel největšího amerického pivovaru Adolph Bush totiž pocházel z Německa a v reklamě je na něj pohlíženo na vetřelce, který se má vrátit domů.

Příznivci prezidenta Donalda Trumpa už vyzvali k tomu, aby lidé bojkotovali Budweiser.

Marek Augustin, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme