Historický obrat Patriots: tým z Nové Anglie získal pátý Super Bowl

Neuvěřitelý zvrat v poslední čtvrtině přinesl New England Patriots pátý titul v zámořské lize amerického fotbalu NFL. V jednapadesátém Super Bowlu porazili Atlantu 34:28 po prodloužení, přestože prohrávali už 3:28. Šlo o největší obrat v historii Super Bowlu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Quaterback Tom Brady vloni slavil svou pátou trofej

Quaterback Tom Brady vloni slavil svou pátou trofej | Zdroj: Reuters

Hvězda Patriotů Tom Brady vyrovnal s pěti mistrovskými prsteny rekord Charlese Haleyho a byl počtvrté vyhlášen nejužitečnějším hráčem Super Bowlu. Bill Belichick je prvním trenérem s pěti tituly.

"Je to zásluha celého týmu. Nevzdali jsme se a tvrdě bojovali," prohlásil Brady, který vytvořil 62 přihrávkami na 466 yardů rekord Super Bowlu. "Atlanta má skvělý tým a musím jí složit uznání. My jen měli možnost hrát víckrát v útoku. Kdyby kterákoli z posledních 30 rozehrávek skončila jinak, slavil by soupeř," dodal.

Patriotům přitom vůbec nevyšla první půlka utkání. Nefungovaly jim bloky a Brady byl neustále pod tlakem obrany Atlanty, což mu znemožňovalo dávat přesné přihrávky. Navíc New England měl ve druhé čtvrtině potíže i s obranou a inkasoval tři touchdowny. A když v úvodu třetí části skórovala Atlanta počtvrté, zdálo se být rozhodnuto.

Jenže Patrioti ukázali, proč byli nejlepším týmem základní části a proč jsou nejúspěšnějším celkem tohoto století. Nadechli se k náporu, který přinesl vyrovnání minutu před koncem zápasu. Pomohlo k tomu i neskutečné zachycení přihrávky v podání Juliana Edelmana, který byl v obležení tří protihráčů, přesto si poradil.

V historicky prvním prodloužení v Super Bowlu vyhráli Patrioti los a s Bradym v čele předvedli skvělý výkon. Téměř bezchybně se posouvali hřištěm až ke koncové zóně a James White se prodral k rozhodujícímu touchdownu.

Atlanta se ani napodruhé nedočkala titulu, který jí ve finále utekl i v roce 1998. "Ani si neumím představit, co teď hráči prožívají. Tohle je možná nejhorší porážka v historii soutěže. Vést o 25 bodů a tolika zbytečnými chybami se připravit o vítězství je hrozné," prohlásil dvojnásobný šampion NFL Osi Umenyiora.

"Poslední dva roky jsem pochyboval, že Tom Brady je nejlepším hráčem v historii. Dnes to musím vzít zpět. Nechce se mi věřit, co jsem viděl. Brady mi zavřel pusu, je opravdu nejlepší v dějinách," dodal bývalý hráč New Yorku a Atlanty.

51. Super Bowl, finále ligy amerického fotbalu NFL v Houstonu:
New England - Atlanta 34:28 (0:0, 3:21, 6:7, 19:0 - 6:0).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme