Do Bílého domu nejdeme, vzkázali někteří hráči Patriots po vítězství v Super Bowlu

Jedná se o tradici vítězů amerických profesionálních sportů. Mistrovský tým navštíví Bílý dům, aby se pochlubil získanou trofejí a vyměnil pár zdvořilostních frází s prezidentem Spojených států. Někteří hráči New England Patriots, držitele poháru pro vítěze NFL, tedy amerického fotbalu, ale pozvání k Trumpovi odmítli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Devin McCourty

Devin McCourty | Zdroj: Reuters

Hráči týmu amerického fotbalu New England Patriots se ve finálovém Super Bowlu výrazně zapsali do historie. Zvítězili v prodloužení 34:28, ačkoli prohrávali už 3:28. Jejich obrat je největším v historii rozhodujícího zápasu sezony.

Se ziskem trofeje Vince Lombardiho se vítězi dostalo tradiční pocty. Celek z Nové Anglie totiž navštíví amerického prezidenta Donalda Trumpa. Někteří hráči ale mají proti nově zvolené hlavě státu výhrady a do Bílého domu cestovat nechtějí.

Nejvýrazněji proti Trumpovi vystoupili Devin McCourty a Martellus Bennett. Prvně jmenovaný svou “náklonnost“ 45. prezidentovi USA vyjádřil krátce poté, co se návštěva Patriots začala plánovat. „Nikam nejdu. Necítím se v Bílém domě vítaný. Prezident má hodně silných názorů a předsudků a já myslím, že někteří lidé u něj nejsou tolik vítaní,“ uvedl.

Bennett vyjádření svého kolegy podpořil a dodal, že by se „nezúčastnil žádné akce s Donaldem Trumpem.“ Jak sám napsal na svém twitterovém útču, Amerika byla postavena na začleňování a ne vyčleňování jedinců.

Tentýž hráč v prosinci kritizoval návštěvu rapera Kanyeho Westa v Bílém domě. West si od té doby drží od amerického prezidenta odstup a svůj dřívější “tweet“ o setkání s hlavou státu odstranil.

Mezi hráči NFL začal bojkot Kaepernick

Dva výše zmínění hráči před Super Bowlem během státní hymny zvedli na protest proti Trumpovi ruce nad hlavu v pěst.

„ Od začátku jsem dal jasně najevo, že jsem proti jakémukoli systematickému útlaku. Quarterback San Francisca Colin Kaepernick “

Zámořský tisk informoval o tom, že pozvánku do Bílého domu odmítne asi šest hráčů Patriots. Podpořili tak quarterbacka San Francisca Colina Kaepernicka, který dříve v sezoně reagoval na nespravedlnost ve společnosti.

Jeho reakce přišla poté, co Donald Trump na svém twitterovém účtu napsal, že by nikdo neměl pálit americkou vlajku a pokud tak učiní, bude zbaven občanství nebo uvržen na rok do vězení. Reagoval tím na občany, kteří zapalovali vlajky poté, co byl zvolen prezidentem.

Brady chyběl před dvěma lety u Obamy

„Od začátku jsem dal jasně najevo, že jsem proti jakémukoli systematickému útlaku,“ nechal se slyšet Kaepernick pro stanici CSN. Organizacím, které se tímto problémem zabývají, z toho důvodu věnoval milion amerických dolarů.

Podle zpráv ze zámořského tisku by pozvánku do Bílého domu mělo odmítnout alespoň šest hráčů Patriots. Určitě mezi ně však nebude patřit hvězda týmu quarterback Tom Brady, trenér Bill Belichick a majitel týmu Rob Kraft. Prezident se netají tím, že se všemi udržuje velmi přátelský vztah. Všichni jmenovaní jej totiž podpořili před volbami.

Historický obrat Patriots: tým z Nové Anglie získal pátý Super Bowl

Číst článek

Celek z Nové Anglie má ve svém názvu Patrioti, ale jestli se tak nakonec jako tým zachovají, je nejisté. Navíc právě Brady před dvěma roky odmítl po triumfu v Super Bowlu pozvánku do Bílého domu od tehdejšího prezidenta Baracka Obamy. Na rozdíl od svých spoluhráčů ale ani nesdělil důvod, proč tak učinil.

Sportovců, kteří odmítli návštěvu hlavy státu USA, se v historii našlo více. Namátkou například hokejový brankář Tim Thomas, baseballista Manny Ramirez, či dokonce hvězdní hráči NBA Michael Jordan a Larry Bird.

Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme