Štybar skončil na Paříž-Roubaix druhý. Ve finiši ho předjel van Avermaet

Slavný 257 kilometrů dlouhý cyklistický závod Paříž-Roubaix ovládl ve spurtu na velodromu olympijský vítěz Greg van Avermaet z Belgie. Ve finiši předjel českého závodníka Zdeňka Štybara, který v tomto závodě skončil podruhé v kariéře na stříbrné příčce. Třetí byl Nizozemec Sebastian Langeveld.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Štybar obsadil v závodě Paříž-Roubaix druhé místo

Zdeněk Štybar obsadil v závodě Paříž-Roubaix druhé místo | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

„Kdybych mohl být sprostý, tak bych to řekl, co jsem. Určitě je to zklamání, myslím si, že jsem byl určitě v pozici, kdy jsem mohl vyhrát, ale tenhle sprint na velodromu je jen tady na Paříž-Roubaix a vždycky je to zvláštní. Možná, že jsem mohl počkat o padesát metrů dál, ale to bylo stejné riziko jako začít na nějakých sto osmdesáti metrech v zatáčce,“ vysvětlil Štybar v rozhovoru pro Radiožurnál.

Štybar dojel do velodromu ve tříčlenné skupině a po taktickém vyčkávání zaútočil jako první. Jenže Belgičan Van Avermaet měl více sil a letos zvítězil už počtvrté v seriálu WorldTour. Vítěz závodu si odnáší dlažební kostku na památku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Štybar skončil na nejslavnější cyklistické klasice těsně druhý

„Zatím tomu nevěřím, jsem šťastný, že jsem vyhrál. V závěru jsem se bál Štybara, který nespolupracoval v úniku,“ uvedl v rozhovoru Greg van Avermaet.

Štybar ze stáje Quick-Step v průběhu závodu pracoval na svého týmového kolegu končící legendu Toma Boonena, který pomýšlel na páté vítězství na Paříž-Roubaix, ale jeho skupina nakonec ztrácela. „Pořád jsem měl v hlavě, aby nás dojel Tom zezadu. Čtyři kilometry do cíle mi řekli, ok můžeš jet na sebe. Je to úplně něco jiného, když celý závod pomáháte a pak se naskytnete v situaci, že můžete vyhrát a tým vám to povolí. To je prostě jiné, než když jdete do závodu s tím, že chcete absolutně vyhrát,“ popsal Štybar.

„Dneska máme s Tomem rozlučku, takže si myslím, že po druhém pivu to bude dobrý,“ zakončil Štybar.

Mistr světa Peter Sagan měl na trati dva defekty a do boje o první příčky nezasáhl ani při své šesté účasti. Závodu se přezdívá takzvaně „Peklo severu“, a to kvůli náročnému terénu, kdy část tvoří kostky. Stáje tak využívají speciálně vyrobená kola, aby zamezily defektům, které by mohly rozhodovat v důležité fázi závodu.

Letošní závod byl nejrychlejší v historii, 257 kilometrů zvládli nejlepší za 5:41:07 hodiny, tedy průměrnou rychlostí 45,2 km/h.

Cyklistický jednodenní závod Paříž-Roubaix (WorldTour) - 257 km:
1. Van Avermaet (Belg./BMC Racing) 5:41:07, 2. Štybar (ČR/Quick-Step), 3. Langeveld (Niz./Cannondale), 4. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 5. Moscon (It./Sky) všichni stejný čas, 6. Démare (Fr./FDJ), 7. Greipel (Něm./Lotto), 8. Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 9. Petit (Fr./Direct Energie), 10. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo) všichni -12.

Tomáš Kohout, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme