Věra Čáslavská získala před 45 lety olympijské zlato

Některé dny jsou výjimečné, že si je vybavíte úplně přesně i třeba po půl století. Jeden takový připravila nejen pro sportovní fanoušky gymnastka Věra Čáslavská, která před 45 lety v Tokiu vybojovala své první olympijské zlato.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

olympijské kruhy

olympijské kruhy | Foto: Robert Mikoláš

Dnes je to na den přesně pětačtyřicet let, kdy jste mohli slyšet na vlnách tehdejšího ještě Československého rozhlasu tóny státní hymny. Datum jednadvacátého října 1964 bylo možná pro většinu lidí jen dalším dnem z mnoha. Ovšem náš sport zažil historický okamžik. Přesně před pětačtyřiceti lety totiž získala naše gymnastika svou první zlatou olympijskou medaili.

„Reflektory ozařují stupně vítězů, na kterých právě Věra Čáslavská přijímá zlatou medaili," zní z archivu Československého rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Věra Čáslavská získala před 45 lety olympijské zlato

Na olympijských hrách v Tokiu ji získala na přeskoku Věra Čáslavská, která tímto odstartovala svou neuvěřitelnou sérii výsledků. Díky ní můžeme i dnes, po téměř půl století, mluvit o sto šedesát centimetrů vysoké gymnastce jako o naší nejúspěšnější olympioničce, které svými úspěchy může konkurovat snad jen Emil Zátopek.

„Věra Čáslavská zdraví obecenstvo a přijímá první gratulace na ostře ozářeném stupni vítězů. Vlevo od nás, v prudkém světle reflektorů, tři stožáry vítězů. A na ten nejvyšší vystoupí československá státní vlajka," pokračuje archivní audionohrávka.

Nejúspěšnější česká olympionička našla na svém výkonu chyby

Jen pro dokreslení. Čáslavská získala od tohoto okamžiku ještě dalších šest olympijských  zlatých. Představa, že se jí někdo z tuzemských závodníků nebo závodnic a navíc v tomto odvětví, vůbec někdy někdo  přiblíží, zavání těžkým science - fiction. Přesto je zarážející, že Věra Čáslavská ani tenkrát nebyla příliš  spokojena.

„Já se přiznám, že tu radost, kterou jsem měla na začátku, jsem si trošku pokazila sestavou na bradlech. Při dvojném obratu, který jsem dělala ve volných sestavách i v rozcvičení dobře, mi vyklouzla žerď z ruky až jsem úplně odlétla od bradla a už jsem to vůbec nemohla nějak zachránit. To už vůbec nebylo v mých silách", překvapila tehdy Čáslavská po zlatém výkonu.

Kdo ví, jak by celý příběh dopadl, kdyby si nejprve malá baletka a později krasobruslařka  nezpůsobila zranění, které ji donutilo k odchodu z ledu a k experimentu s gymnastikou.

Čáslavská, která s médii v současné době nekomunikuje, toho zažila v životě mnoho. Počínaje titulem nejlepší sportovkyně světa přes problémy s komunistickým režimem, po sametové revoluci nakoukla  po boku Václava Havla i do politiky, ale také zažila rodinnou tragédii v souvislosti s úmrtím svého tehdejšího manžela Josefa Odložila, o které před lety popsaly spousty stránek nejedny noviny.

Radim Sajbot, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme