Olympijský zeměpis - Mark Spitz

Plavecké sporty patří na olympijských hrách k nejsledovanějším disciplínám. Pravidelně v olympijském bazénu padají rekordy jak na běžícím pásu. Prakticky na každých hrách je jedním z hrdinů také některý z plavců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mark Spitz

Mark Spitz | Foto: Olympic.org

10.února příštího roku bude Marku Andrewovi Spitzovi šedesát let. Ještě nyní mále ale mnoho sportovních fanoušků v živé paměti jeho plavecký koncert na olympijských hrách v Mnichově kde získal sedm zlatých medailí a jeho rekord překonal až o 36 let později Michael Phelps.

„Jo,jo tehdy jsem byl opravdu na vrcholu. Není nic lepšího, když se snažíte být nejlepší na světě a skutečně se jím stanete. Pamatuji si že tehdy jsem řekl: 'Já jsem držitelem světového rekordu. Jsem nejlepší na světě.' Víte v Mnichově a těsně po něm jsem prožil nejkrásnější měsíc mého života, báječných třicet dní." vzpomíná na léto roku 1972 Mark Spitz.

Už na přecházející hry do Mexika odjížděl v roli velkého favorita. Tam ale získal v uvozovkách pouze dvě zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský zeměpis-Mark Spitz

Už tehdy se lišil od ostatních nejen svými plaveckými schopnostmi, ale také vizáží. Když se Spitz vynořil nad haldinu, každý věděl, že v této dráze plave právě on. Prozradil ho jeho knírek.

„Můj knírek to byl vlastně můj pracovní oděv. Když jsme byli v drahách nikdo nebyl poznat. Všichni plavci byli stejní a já nechtěl aby si mě někdo spletl s nějakým ruským plavcem. Třeba bych vytvořil světový rekord a oni by nevěděli jestli to nebyl Rus. Tak jsem si ho nechal narůst a nikdo si mě nespletl," usmívá se po letech už vousů prostá tvář Marka Spitze.

Jsem rád, že už nejsem vrcholovým sportovcem

Během své kariéry vytvořil 33 světových rekordů, v letech 1969,1971 a 1972 byl vyhlášen Světovým plavcem roku. O rok později ukončil kariéru. Loni byl v Pekingu osobně svědkem toho jak ho počtu zlatých medailí na jedněch hrách překonal Michael Phelps. Markovi to líto nebylo.

„Jsem rád, že už dnes nejsem vrcholovým sportovcem. Čelil jsem obrovskému očekávání. Měl jsem kontrakt s důležitým sponzorem a musel jsem neustále podávat ty nejlepší výkony. Nemohl jsem si dovolit selhat. Jako profesionál jsem musel každý den dělat vše tak, aby byl můj sponzor spokojený. Já byl sice také, ale ty dny byly stále stejné," hořekuje Spitz.

„Dosahoval jsem nejlepších výsledků, dělal svou práci dobře, získal olympijskou medaili a to všechno proto, aby si mě všiml někdo významnější a podepsal se mnou smlouvu. Tak to šlo pořád dokola a já byl z toho unavený. A přesně to musí dělat sportovci i dnes, aby zůstali na vrcholu," prozrazuje Mark Spitz, který už navždy bude patřit mezi nesmrtelné olympijské hrdiny.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme