Jachtařka Šmídová spřádá plány pro OH 2012

V současnosti pětatřicetiletá Lenka Šmídová závodila už na třech olympijských hrách. Do Atlanty se v roce 1996 ani přes velké úsílí nekvalifikovala. Mnohem lépe se jí ale dařilo v následujícím olympijském cyklu a do Sydney už odjet mohla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lenka Šmídová

Lenka Šmídová | Foto: Vilém Janouš

Sedmé místo ve třídě Evropa pro ni sice bylo velmi dobrým výsledkem. Právě tehdy si však uvědomila, že touží na příštích Hrách získat cenný kov, a v její kariéře díky tomu nastal klíčový zlom.

,,Na Hrách v Sydney jsem zpovzdálí pozorovala slavnostní ceremoniál, jak se předávají olympijské medaile mým kolegům a kamarádům. A v té chvíli jsem si umanula, že udělám maximum proto, abych tam příště stála já,“ přisvědčila jachtařka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jachtařka Šmídová spřádá plány pro OH 2012

Šmídová začala brát jachting jako životní prioritu a dostavily se i výsledky. Vyhrála dva závody Světového poháru, v roce 2001 také získala svou jedinou, a to bronzovou medaili, z mistrovství světa. Odstěhovala se do Austrálie, aby se mohla na další Hry v Aténách připravit zcela zodpovědně.

Jachting naplno

,,Dokončila jsem studium vysoké školy v Praze, předčasně ukončila inženýrské studium ekonomie a začala trénovat tak, jak se má profesionální sport dělat. To znamená trénovat i v zimě,“ uvedla Šmídová.

Aténská olympiáda pro ni byla nejkrásnějším sportovním zážitkem. V jedenácti rozjížďkách ji porazila jen suverénní Norka Sundbyová, i tak si ale česká jachtařka doplachtila pro senzační stříbro.

Pocity euforie však brzy vystřídalo velké zklamání, to když třídu Evropa, ve které Šmídová závodila dlouhých 12 let, z programu letních Her vyškrtli. Lenka Šmídová tak chtě nechtě musela přesedlat na jinou lodní třídu a rozhodla se pro dvouposádkovou třídu 470.

Její partnerkou se stala Lenka Mrzílková a společně doplachtily pro sedmé místo v Pekingu. Loni se Šmídové narodila dcera Viktorie, ale ani novopečená maminka se sportem skončit nehodlá. Už teď spřádá plány na Hry v Londýně a díky pozměněnému schématu olympijské kvalifikace neztrácí naději.

,,Systém je nastaven tak, že 90% olympijské kvalifikace je jeden závod, který je necelý rok před Hrami. To je pro mne, myslím, výhodné. Potřebujeme s partnerkou asi rok tvrdé přípravy, abychom se na kvalifikaci dostatečně připravily,“ odhadla Lenka Šmídová.

Vojtěch Bidrman, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme