Sportovní svět truchlí. Zemřel Juan Antonio Samaranch

Ve věku 89 let zemřel bývalý prezident Mezinárodního olympijského výboru Juan Antonio Samaranch. Od neděle byl kvůli nemocnému srdci hospitalizován v kritickém stavu v nemocnici v Barceloně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Juan Antonio Samaranch

Juan Antonio Samaranch | Zdroj: ČTK

„Jsem hluboce zarmoucen, Juan Antonio Samaranch byl muž, který přivedl olympijské hry do moderní éry. Byl to člověk, jenž mě osobně inspiroval, jeho znalosti sportu byly vskutku výjimečné. Díky jeho vizionářství a organizačnímu talentu je dnes olympijské hnutí silné a sjednocené,“ citoval server BBC současného prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Jacquese Rogga.

Juan Antonio Samaranch stál v čele olympijského hnutí v letech 1980 až 2001 a během své éry pomohl k celosvětové popularizaci olympismu.

Přehrát

00:00 / 00:00

MOV-Samaranch-KO.mp3

Svoji funkci ovšem opouštěl bývalý španělský velvyslanec v Mongolsku a tehdejším Sovětském svazu ve stínu korupčního skandálu. Jednalo se o aféru v souvislosti s volbou Salt Lake City za olympijské město pro rok 2002. Tato kauza nakonec vedla k vyloučení deseti členů MOV.

Juan Antonio Samaranch se stal členem Mezinárodního olympijského výboru v roce 1966 poté, co byl na třech předchozích hrách vedoucím španělské výpravy. Zároveň se dostal do čela národního olympijského výboru a byl státním tajemníkem pro sport ve Francově Španělsku.

V samotné funkci předsedy MOV vydržel déle než on pouze zakladatel moderního olympizmu Pierre de Coubertin, ten stál v čele dvacet devět let. V roce 1991 byl králem Juanem Carlosem povýšen Samaranch do šlechtického stavu.

Igor Maňour, Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme