Samaranch byl sportovní vizionář. Měl však i stinné stránky

Ve věku nedožitých 90 let zemřel v Barceloně Juan Antonio Samaranch. Muži, který byl 21 let předsedou Mezinárdního olympijského výboru, se připisují velké zásluhy za jakousi rekonstrukci tohoto hnutí. Nejen kvůli začátkům jeho kariéry byl ale považován i za kontroverzního vládce sportu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Juan Antonio Samaranch

Juan Antonio Samaranch | Zdroj: ČTK

Juan Antonio Samaranch v podstatě rekonstruoval Mezinárodní olympijský výbor v respektovanou organizaci s velkým vlivem. Vládl mu přesně 21 let mezi šestnáctými červenci 1980 až 2001. Nastoupil do funkce v letech, která byla pro olympijské hnutí velmi těžká. Díky Samaranchovi se ale vzpamatovalo.

„Juan Antonio Samaranch olympijské hnutí ve své podstatě zachránil. Stal se jeho předsedou v době, kdy do olympismu silně promlouvala politika velmocí a kdy celá organizace procházela velkou krizí. Samaranch svým konáním výrazně přispěl ke sjednocení a stabilizaci olympijské hnutí, zkrátka uklidnil situaci,“ popisoval předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Juan.mp3

Stabilizace se týkala i financí. Jedním ze zásadních kroků Juana Antonia Samaranche totiž bylo to, že dovolil účast na olympijských hrách i profesionálním sportovcům.

„Budoucnost olympijského hnutí mě v tomto směru nijak neznepokojuje. Hlavní je účast atletů a hráčů, olympiáda potřebuje dobré sportovce, bez ohledu na to, jestli jsou to amatéři nebo profesionálové,“ řekl při jedné ze svých návštěv v Česku Juan Antonio Samaranch. A i díky účasti profesionálů se zvedla prestiž olympijských her.

„Tenkrát šlo o to, jestli pokračovat v amatérském pokrytectví, což byl vlastně skrytý profesionalizmus, nebo ne. A on tento stín překročil. Připustil vstup komerce do olympijského hnutí s tím, že vydělané prostředky se následně solidárně využily ve prospěch sportu,“ řekl Jirásek.

Olympiáda jako fungující firma

Svým způsobem dal Juan Antonio Samaranch Mezinárodnímu olympijskému výboru nádech moderní společnosti a vlastně i firmy. Nezapomněl ani na rodný stát - potažmo město. Díky jeho vlivu Barcelona vyhrála pořadatelství letních her v roce 1992.

Juan Antonio Samaranch byl ale také i poněkud kontroverzním předsedou. A to nejen kvůli své minulosti vládního sekretáře pro sport režimu diktátora Franca. Býval i velvyslancem mimo jiné v Moskvě. Tamtéž ho zvolili do čela MOV a právě tam také předával v roce 2001 nástupnictví Jacuqesi Roggovi. A právě proto se objevily informace o tom, že byl ovlivňován sovětskými agenty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lubica.mp3

„O tom ,jestli byl pod vlivem sovětské KGB já nemám žádné informace a v tento moment se ani nesluší se do nějakých spekulací vůbec pouštět,“ dodal Milan Jirásek.

„Samaranch sice v období Francovy vlády v politice působil, zas až tak velkým obhájcem tohoto diktátora však nebyl. Dnes je španělskou veřejností vnímám jen pro to dobré, co pro společnost udělal. Jeho minulost je velmi velkoryse přecházena. Co se KGB týče, tak všechny podobné informace z jeho minulosti jsou nepotvrzené, i když stín podezření na nich je,“ doplnila redaktorka Českého rozhlasu Ľubica Zlochová.

I když se říká 'o mrtvých jen dobře', k J. A. Samaranchovi tyto spekulace patří. Stejně jako to, že ustál i hlasování o důvěře po korupčním skandálu souvisejícím se zimními hrami v Salt Lake City 2002. Za svůj přínos světovému sportu se mu dostalo i ocenění v roli čestného předsedy MOV a španělský král mu udělil titul Markýz.

Tomáš Kohout, Ľubica Zlochová, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme