Turisté se o víkendu vydají znovu do Prčice

Na začátku všeho byla recese. Ta přivedla 17. dubna 1966 bezmála pět stovek turistů na start premiérového ročníku putování z Prahy do Prčice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cílové místo tradičního pochodu

Cílové místo tradičního pochodu | Foto: sportovninoviny.cz

Pochodovali tehdy po jediné trase, která měřila přesně 100 tisíc loktů českých. A právě z tohoto pokusu se vyklubala akce, která je dodnes nepostradatelnou kapitolou turistického kalendáře.


Šťavnatý nápad si v následujících letech rychle získával další příznivce - a botička, kterou od roku 1973 dostávali v cíli jako suvenýr všichni pochodníci, se stala pro milovníky pěší turistiky velmi cennou trofejí.

Zájem veřejnosti o každoroční putování do Prčice gradoval ve druhé polovině 70. let, kdy už bylo příchozím k dispozici kolem 20 tras různé délky a obtížnosti. Také díky tomu mohly padat účastnické rekordy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turisté se o víkendu vydají znovu do Prčice

V roce 1977 například bylo na startu více než 32 tisíc zájemců a v roce 1980 se jejich počet vyhoupl dokonce nad 35 tisíc.


Skeptik neznalý turistických poměrů teď může namítnout: Tuhle etapu máme už přece dávno za sebou. Vezměte si, jak málo jiných možností existovalo tehdy v porovnání s dneškem před nějakými dvaceti, třiceti lety pro toho, kdo měl chuť se hýbat.

Nehledě na to, že teď už nemalá část z naší populace používá bohužel čím dál tím drsnější slovník a pokud by chtěl nějaký organizátor přimět větší počet lidí k pěší výpravě malebnou českou krajinou, pak by podle všeho musel objevit cílové místo s poněkud peprnějším názvem!

Jenomže - i když se to leckomu zdá k nevíře - stále je hodně těch, pro které zůstává pochod do Prčice nepřehlédnutelným svátkem. A účast 20-ti tisíc turistů nebyla proto ani v posledních letech nijak výjimečnou událostí, což by mohlo platit také pozítří, kdy je na programu 45. ročník této akce.

Možná je zbytečná právě vás navádět, abyste se pěšmo či na kole vydali z Prahy, ale i odjinud do mekky českých turistů. Možná, že už dávno jste si ve svém kalendáři červeně zakroužkovali datum 15. května.

Ale třeba se najdou i tací, kteří se právě teď nechají inspirovat. Víkendy se dají opravdu vyplnit i jinak než posedáváním u televize nebo objížděním hypermarketů.

A na případný argument, že tenhle pochod je pro vás přece jen trochu z ruky, také existuje odpověď: Stačí podívat se na webové stránky "Informačního centra Sportu pro všechny při Českém olympijském výboru" - to jest: www.info-sport.cz.

Kromě jiného zjistíte, že turistických akcí se chystá třeba i na tuto sobotu po republice daleko víc.

Aleš Procházka, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme