Mistrovství Evropy ve slalomu na divoké vodě museli pořadatelé zrušit

Průtok Dunaje na Slovensku se nějak zásadně nesnižuje. Ovlivňuje to hodně věcí a některé dokonce zruší. Neplují třeba turistické lodě mezi Bratislavou a Vídní. Ani kajaky a kanoe, které měly závodit pro změnu jižně od slovenské metropole, v Čunovu. Dunaj zaplavil umělá kanál, z divoké vody je klidná a pořadatelé museli zrušit mistrovství Evropy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cíl tratě vodního slalomu v Čunovu

Cíl tratě vodního slalomu v Čunovu | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Těžko se tomu dalo při pohledu na nebe uvěřit. Poprvé při šampionátu nepršelo, neměl foukat vítr, sluníčko se krásně opíralo, ale bohužel do klidnou vodou zaplaveného umělého kanálu.

„Já jsem mluvil s manželkou, která nachytala děti, že jedou do Čunova a nechtěla mi věřit, že je velká voda, když neprší a svítí sluníčko a už je to druhý den takhle,“ říkal i šéf organizačního výboru Richard Galovič. A smutnil. Nejenže chyběl atraktivní skok těsně před cílem tratě, ono se nemohlo jet vůbec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mistrovství Evropy ve slalomu na divoké vodě museli pořadatelé zrušit

„Tady dnes měla být Niagára, mělo být největší divadlo, ale když ta voda neodteče, protože vypadne elektrárna a nebo přiteče více, protože Rakušané vědí, že bude pršet a nechtějí mít více problémů jak mají a na Moravě není žádná možnost regulace,“ popisuje Richard Galovič, jak se snažili snížit s vodohospodáři hladinu Dunaje a proč to nešlo.

„Ono s osmi tisíci kubíky se nadá jen tak manipulovat jenom kvůli sportu, ale to není v lidských silách tohle to,“ dodává jeden z českých trenérů Luboš Hilgert.

Bezmoc

Pocity pořadatelů, trenérů i závodníků ale byly velmi podobné. „Je to taková bezmoc. Člověk se těšil na závody a ty závody skončily a už se nepojedou, tak se nedá nic dělat,“ říká kajakář Vavřinec Hradílek.

Také on se už dávno smířil s tím, že jeho sport hodně ovlivňuje příroda - ostatně jako halový by ztratil svůj půvab. Lituje ale toho, že šlo právě o vrcholný závod sezóny.

„Kdyby to byl závod toho druhého levelu, tak bychom se na tom pousmívali. Teď je to složitější, protože jsou v tom samozřejmě peníze pro svaz a je to důležitý závod, který se počítá.“

A první takový v historii, který museli pořadatelé zrušit kvůli přírodním podmínkám.

„Pak jsme si akorát vzpomněli na závody v Americe, které byly po útoku na Dvojčata zrušeny, ale kvůli hydrologické situaci je to poprvé,“ říká Luboš Hilgert.

Ale možná se přece jen letos pojede na Slovensku mistrovství Evropy. Pořadatelé by ho rádi přesunuli do náhradního termínu zhruba v polovině září.

Tomáš Kohout, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme