Když Křeček prášil – kniha o legendě automobilového sporu

Mladá Boleslav patřila o víkendu 37. ročníku Rally Bohemia. Fanoušci motoristického sportu tleskali nejen vítězné finské posádce Juho Hänninen - Mikko Markula, ale také jedné z legend - Ladislavu Křečkovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rallye (ilustrační foto)

Rallye (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Někdejší jezdec mladoboleslavského továrního týmu totiž v srpnu oslaví šedesáté narozeniny. Navíc vydal knižní publikaci nazvanou Když Křeček prášil bilancující jeho bohatou kariéru nejen na domácích, ale také pochopitelně i zahraničních tratích. Jejím autorem je Daniel Porazil.

Třeba na Rally Bohemia Ladislav Křeček startoval dokonce třicetkrát. Naposledy v roce 2007. „Já jsem nechtěl dělat knížku, aby někdo četl o nějakém Křečkovi. Měl jsem normální život, takových životů a osudů bylo hodně," vysvětlil na úvod muž, vedle kterého usedli na místě navigátora Jan Krečman, Bořivoj Motl, Václav Hradec nebo například Jaroslav Ginsl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Když Křeček prášil – kniha o legendě automobilového sporu

Zpátky ale ke knize. Z motorické branže se k jejímu vydání v posledních letech nikdo neodhodlal: „Je tu takové vakuum, kdy lidi skončí a tohle už nikdo neudělá. Já jsem nechtěl být výjimkou, ale přesto jí jsem. V poslední době je zvykem, že musím dělat takové ptákoviny, které mi pak třeba i kazí image. Lidé si pak řeknou: 'Ten Křeček si nedá pokoj, on musí pořád něco vymýšlet.'"

Právě poslední slova si ovšem žádají dalšího vysvětlení. Co se za nimi v případě dnes už bývalého soutěžního jezdce skrývá? „Já jsem skončil v roce 2000 se závoděním, pak jsem ještě třikrát čtyřikrát jel Bohemku, až jsme se na ní dostali na 30 startů. To už si lidi taky asi museli klepat na čelo a říkat, že už mě budou muset zastřelit, ať už tady neotravuju," říká vytrvalý Ladislav Ježek.

Hrozný časový úsek

A právě v jeho vytrvalosti je i zvláštnost nové knihy: „Zvláštní je to, že kniha je o sportovci, který prošel několika generacemi. Automobilových jezdců, kteří prošli třeba třemi, moc není. Navíc není nikdo, kdo by byl po tolika letech ještě ochotný se tomu věnovat, napsat knihu a vzpomínat, jak se to kdysi odehrávalo," říká.

Ladislav Křeček ovšem rozhodně má na co vzpomínat: „Na Rallye Bohemia mám třeba fotku, kde mi Eliška Junková přála hodně štěstí v soutěži. Ještě v roce 2007 jsem na rampě jako soutěžící stál, takže to je hrozný časový úsek, který se protíná třeba s dnešním Honzou Kopeckým, který je špičkový jezdec na světové úrovni a se kterým jsem spolupracoval na jeho růstů," vyznal se Ladislav Křeček a slíbil, že publikaci určitě přiveze motoristickým fandům také na Barum Rally do Zlína.

Pavel Petr, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme