Váňa drtí mladíky, posedmé vyhrál Velkou pardubickou

Josef Váňa starší v sedmapadesáti letech posedmé jako žokej vyhrál sto dvacátou Velkou pardubickou steeplechase. Podruhé v řadě v sedle Tiumena triumfoval v těsném souboji před Amantem Grisem s žokejem Markem Stromským.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J.Váňa (vlevo) vítězí i ve 120. Velké Pardubické

J.Váňa (vlevo) vítězí i ve 120. Velké Pardubické | Zdroj: ČTK

Velký Taxisův příkop nepřekonal v sedle Valldemosa jen Marek Stromský, starší Váňa na něj najížděl stejně jako na Popkovický skok v závěru pole. To po rychlém úvodu zvolnilo vedeno Amantem Grisem a Bejrútem. Malé zahrádky tentokrát žádným zahraničním koňům problémy nedělaly, Mr. Big si s nimi poradil.

Na francouzském skoku, který má profil dvou překážek v řadě, skončil Jaroslav Myška v sedle Jiří Kousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslední metry 120. Velké Pardubické v komentáři Tomáše Kohouta

To už se ale Váňa dostával do dobré pozice a na Havlově skoku se propracoval na úroveň Amanta Grise. Poslední tři proutěné překážky běželi oba koně vedle sebe, Tiumen vedený Váňou běžel zatáčku vnější stranou, ale zhruba dvacet metrů před cílem pobízený bičíkem sedmapadesátiletého Váni předběhl Amanta Grise.

V posledních metrech možná Váňa svou pozici podcenil, protože Tiumen zvolnil a před koněm Stáje Albertovce zvítězil o pouhých několik centimetrů. Domovská stáj Amanta Grise poté podala protest proti Váňově vítězství, protože ten prý v posledních svého soupeře zablokoval. Dvanáctičlenná komise ale protest neuznala.

Velká pardubická České pojišťovny (překážkový dostih na 6900 metrů, dotace 4,5 mil. korun):
1. Tiumen (ž. Josef Váňa st., trenér Josef Váňa st., majitel Ivo Köhler), 2. Amant Gris (ž. Stromský), 3. Sixteen (ž. Bartoš), 4. Mandarino, 5. Teviot, 6. Lirain.

Výrok: Tuhý boj nos - 3 1/4 - 2 1/4 - 3 3/4. Čas: 9:03,73 min. Do cíle dojelo 12 z 19 koní.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme