Francie chce zakázat plavání přes kanál La Manche

„Já su tak šťastné...“ Tuto větu pronesenou Františkem Venclovským po zdolání kanálu La Manche už možná nikdo nikdy neuslyší ani od jiných plavců. Francouzská pobřežní stráž chce zakázat plavcům překonávání kanálu z Doveru do Calais. Jako důvod uvádí strach o bezpečnost plavců na trase, kterou denně brázdí více než 500 plavidel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálkové plavání (ilustrační foto)

Dálkové plavání (ilustrační foto) | Foto: journallive.co.uk

„Samozřejmě je pravda, že kanálem La Manche dnes a denně proplouvá obrovské množství lodí, nicméně každý plavec má s sebou svoji vlastní doprovodnou loď, která je vybavena veškerou technikou, vysílá a lodě tak vědí, že potkávají doprovodnou loď plavce. V případě potřeby loď plavce i zastaví, aby mohl projet velký tanker. Proto tomu nerozumím,“ říká Michal Štěrba, otec šestnáctileté Lenky Štěrbové, která vzdálenost 21 mil mezi Francií a Anglií překonala letos v září.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném zákazu plaveb přes kanál La Manche mluvil na Rádiu Česko Michal Štěrba, otec šestnáctileté Lenky Štěrbové, která vzdálenost 21 mil mezi Francií a Anglií překonala letos v září

Někteří plavci se vyjádřili v tom smyslu, že za zákazem stojí především spediční firmy, které by rády navýšily frekvenci plaveb mezi Francií a Anglií.

„Již mnoho let je platný zákaz pro plavce startovat z Francie. Dnes se smí plavat jen z Anglie do Francie, nikdo další, kromě plavce, nesmí vystoupit na břeh. I plavec se smí zdržet jen po minimální dobu a pak se musí vrátit zpět. Je to kvůli údajnému narušování francouzského pobřeží,“ pokračuje Štěrba.

„Úvaha o tomto rozhodnutí mi připadá hloupá, když si uvědomíme, že touto aktivitou se ročně zabývá maximálně pár desítek lidí. Pokud by k zákazu ale došlo, dálkové plavání by ztratilo svoji třešinku na dortu v podobě plavání přes kanál,“ dodává Michal Štěrba.

Jan Piroch, Filip Musil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme