A. Schleck hájí žlutý dres, 13. etapu TdF vyhrál Vinokurov

Kazašský cyklista Alexander Vinokurov triumfoval ve třinácté etapě Tour de France. V samostatném úniku vyhrál po 196 kilometrech z Rodezu do Revelu o čtvrt minuty před pelotonem, ve kterém dokončili všichni favorité včetně Romana Kreuzigera. Odstupy mezi favority na čele celkového pořadí se nemění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diváci podél trati závodu Tour de France

Diváci podél trati závodu Tour de France | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Vítězný náskok si vítěz tří předchozích etap v historii Tour vytvořil ve sjezdu, kdy ujel uprchlíkovi z vedoucí skupinky Alessandru Ballanovi. Celou skupinku nakonec pohltil peloton, v jeho spurtu zvítězil Brit Mark Cavendish.

Už 13 sekund předtím ale projel cílem Vinokurov, který si ale v celkovém pořadí nijak nepolepšil. A vyšší kredit nezískal ani u francouzských fanoušků, kteří mu nemohou odpustit dopingový skandál v roce 2007, kdy získal dva etapové tituly, o které ale vinou užívání nepovolených látek přišel. Čech Roman Kreuziger dojel v hlavním poli spolu se všemi favority.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor reportéra Tomáše Kohouta s Romanem Kreuzigerem

,,Vítězství si zasloužil, zasloužil si ho už včera, ale zřejmě z taktických důvodů mu to nevyšlo," hádal Kreuziger.

,,Do Pyrenejí jdu bez nadějí ale i demoralizace. A ambice? Ty si nechám pro sebe."

Problémy sedminásobného vítěze Tour asi ještě zdaleka neskončily. Ještě před začátkem části upadl a do etapy nastupoval s obvázaným loktem. Do cíle pak dojel stý se ztrátou více jak čtyři a půl minuty a celkově klesl na třicátou šestou pozici.

Nedělní etapu ozdobí dva vrcholy - na Port de Pailhères je dokonce vrchařská hors kategorie, v cíli v Ax-3-Domaine je prémie první kategorie.


13. etapa: Rodez - Revel (196 km):
1. Vinokurov (Kaz.) 4:26:26, 2. Cavendish (Brit.), 3. Petacchi (It.), 4. Boasson Hagen (Nor.), 5. Rojas (Šp.), 6. Dean (Austr.), 7. Geslin (Fr.), 8. Hushovd (Nor.), 9. Bole (Slovin.), 10. Mondory (Fr.), ...36. Kreuziger (ČR) všichni +13.

Průběžné pořadí: 1. A. Schleck (Luc.) 63:08:40, 2. Contador +31, 3. S. Sánchez (oba Šp.) +2:45, 4. Meňšov (Rus.) +2:58, 5. Van den Broeck (Belg.) +3:31, 6. Leipheimer (USA) +4:06, 7. Gesink (Niz.) +4:27, 8. Rodriguez +4:58, 9. L. Sánchez (oba Šp.) +5:02, 10. Kreuziger +5:16

Tomáš Kohout, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme