Adam Ondra obhájil titul mistra světa v lezení na obtížnost, na boulderu přidal stříbro

Lezec Adam Ondra na mistrovství světa v Paříži potvrdil, že aktuálně patří k absolutní světové špičce. Ve francouzské metropoli obhájil titul v lezení na obtížnost a zaskvěl se i na boulderu, kde skončil druhý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Ondra se stal podruhé mistrem světa v lezení na obtížnost

Adam Ondra se stal podruhé mistrem světa v lezení na obtížnost | Foto: Monika Brkalová

Vyhrál kvalifikační skupinu, vyhrál semifinále a ve finále se mohl radovat už před cílem. 23letý Adam Ondra překonal poslední překážku na cestě mistrovství světa v lezení na obtížnost a jako jediný z celého finále „topoval“ – dostal se až na poslední chyt.

„Je to absolutně skvělé,“ radoval se chvíli po dohmatu Adam Ondra. „Když jsem se dneska rozcvičoval, necítil jsem se tak dobře, ale možná právě to pomohlo. Nakonec jsem jel skvěle, podařilo mi neudělat chybu a dosáhnout na top ve finále mistrovství světa je neuvěřitelné.“

Cesta při finále šampionátu připomínala obtížností sérii boulderů a špičkoví lezci končili v různých částek. Za suverénním Ondrou skončil druhý Rakušan Jakob Schubert, třetí domácí Gautier Supper. Favorizovaný Slovinec Domen Škofic v jednom nejtěžších úseků zaváhal a skončil bez medaile na 4. místě.

Druhý český reprezentant Jakub Konečný se v 16 letech dostal do semifinále, kde obsadil 23. místo.

Adam Ondra odjíždí z Paříže se dvěma medailemi, titul v boulderingu ale neobhájil. Porazil ho Japonec Tomoa Narasaki.

„Hodně jsem trénoval, abych dokázal lézt víc dní po sobě. A trénink se vyplatil. V boulderingu to byla strategie. Nešel jsem tolik pokusů, možná to bylo riskantní, ale dostal jsem se do finále a ani jsem nebyl tak unavený,“ řekl Ondra. Ve finále pak ale s Japoncem prohrál právě proto, že boulder zkoušel vícekrát.

Sportovní lezení se poprvé představí i na olympijských hrách. V Tokiu za čtyři roky se ale bude udělovat jediná sada medailí za kombinaci tří disciplín – lezení na obtížnost, boulderingu a lezení na rychlost.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme