Akrobatický pilot Hyka vyměnil knipl za volant závodního vozu. Je to krásný sport, prohlásil

Když si jednou zamilujete vůni spáleného paliva a zvuk řvoucího motoru, není cesta zpět. Alespoň to tvrdí český akrobatický pilot Marek Hyka, který si přípravu na začátek nové letecké sezóny zpestřil tříbením reflexů v sedačce závodního vozu. A jak se dalo tušit, i na brněnském autodromu potvrdil, že se většina normálních smrtelníků v jeho blízkosti musí nazývat šneky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akrobatický pilot Marek Hyka (ilustrační foto)

Akrobatický pilot Marek Hyka (ilustrační foto) | Foto: Michal Jurman

V Brně, kde se zúčastnil podniku amatérské série vytrvalostních závodů Le Mans, si ale i rodák z Mělníka musel nejdřív připadat trochu nesvůj. Asi tak jako když coby malý kluk usedl kdysi poprvé do práškovacího čmeláka.

„Jsem natěšený, ale nejsem nervózní. A že je zima? Mám výborné spodní prádlo na lyže, tím jsem to zachránil,“ usmíval se před závodem Marek Hyka, který si na autodrom vzal i svého leteckého kamaráda, který ho přivedl k akrobacii, Radima Bagara.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkon akrobatického pilota Marka Hyky na Masarykově okruhu sledoval reportér ČRo Michal Jurman

Úsměvy ale posléze vystřídal výraz maximálního soustředění, zvlášť když byl Marek Hyka pasován v Radicalteamu hned do pozice jednoho z pilotů A týmu.

„Jsem hezky zpocený, byl to záhul. V tomto motorsportu je to stejné jako jinde, takže když na dráze potkám ty, co to trénují roky, tak je to samozřejmě rozdíl,“ prohlásil po vystoupení z vozu Hyka.

Vůz Marka Hyky po neskutečném dramatu a osmi hodinách jízdy nakonec prohrál boj o druhé místo v posledních dvou zatáčkách. Ani to ale ho rozhodně neodrazuje od toho, aby v budoucnu ještě spojil svoji osobu právě s automobilovými závody.

„Nevylučuji to. Jsem chytlavý, je to krásný sport a dobrá parta. Gumy pořád pískaly, protože jsem byl pořád na hraně driftu,“ potvrzuje Marek Hyka, že testování reflexů před leteckou sezónou proběhlo podle plánu.

Michal Jurman, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme