Amatérští triatlonisté objíždí svět. Na registraci mají často jen 10 vteřin

Čeští amatérští triatlonisté objíždějí za sérií závodů Ironman celý svět. Naposledy byla česká šestičlenná parta na Floridě a byla úspěšná. Dostat se na tak prestižní závod ale není jednoduché. Problémy s registrací provází i velké finanční náklady.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Triatlonista Jiří Ruttner

Triatlonista Jiří Ruttner | Foto: Facebookový profil Jiřího Ruttnera

„Na většinu závodů je třeba se přihlásit rok dopředu. Spousta z nich, hlavně v Evropě, je vyprodaná velice rychle, třeba za 10 vteřin. Tři tisíce závodníků v tu chvíli kliknou, pokud to nechytíš, máš smůlu, druhou možnost často nedostaneš,“ vystvětluje Jiří Ruttner.

Při registraci si tak pomáhá parta kamarádů. „Pokud je nás víc, je skupina připravená u počítačů se stabilním internetem. Optimálně má v záloze další lidi, kteří jsou připraveni kliknout. Jsme ve spojení a když někdo chybí, má možnost se doregistrovat. Tak se nám podaří je třeba v 6 lidech,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

S amatérským triatlonistou Jiřím Ruttnerem probral plány na příští sezonu reportér ČRo František Kuna

Jiří Ruttner má za sebou dva Ironamny, první plnohodnotný ve Švýcarsku, druhý nedávno ve Spojených státech na Floridě, kde ale organizátoři zrušili vinou špatného počasí plaveckou část.

„Mým cílem bylo dostat se pod 10 hodin. Kvůli tomuhle jsem si ten cíl nemohl splnit. Na druhou stranu je plavání má nejslabší disciplína a dalo mi to možnost vyniknout ve zbylých disciplínách. Dostal jsem se na pozici, na kterou bych s plaváním nedosáhl,“ vzpomíná. Celkově byl na Floridě 50. ve své věkové kategorii dokonce devátý.

Všemu samozřejmě předchází pořádná dřina, ale ani po finanční stránce to není jednoduché. „Startovné je docela drahé: 400 – 500 euro. K těmhle zhruba 15 tisícům je třeba připočítat letenku, nějaké ubytování, půjčení auta a podobné věci,“ popisuje nadšený amatérský triatlonista vše potřebné k tomu, aby si na druhém konci světa mohli několik hodin trápit tělo na Ironmanovi.

Triatlonista Jiří Ruttner | Foto: Facebookový profil Jiřího Ruttnera

Ale příště už Češi tak daleko nepoletí. „Příští rok je Španělsko na Mallorce, na konci září,“ těší se Jiří Ruttner na další, pro sebe už třetí závod série Ironman. Po lehčím režimu během vánočních svátků a zimy se zase blíží fáze, kdy bude ráno před prací plavat a odpoledne po projížďce na kole ještě obuje běžecké boty.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme