Analýza vzorku B potvrdila doping vítěze Velké pardubické Nikase, hrozí mu diskvalifikace

Vítěz Velké Pardubické, kůň Nikas měl během dostihu v krvi zakázané látky. Potvrdila to analýza zpracovaná laboratoří v britském Newmarketu, kterou dnes zveřejnilo vedení českého Jockey Clubu. Pořádková komise rozhodne o možné diskvalifikaci Nikase. Jeho majitel, Petr Krupka, by pak přišel také o dvoumilionovou prémii, která se s prvním místem pojí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Stromský s Nikasem vítězí ve Velké pardubické.

Marek Stromský s Nikasem vítězí ve Velké pardubické. | Zdroj: ČTK

Valach Nikas v sedle s žokejem Markem Stromským zvítězil v nejslavnějším dostihu kontinentální Evropy 11. října loňského roku. Přesně po měsíci ale vyšlo najevo, že vítězný kůň měl pozitivní dopingový nález, a od té doby se čekalo na analýzu vzorku B.

Tu provedla na žádost Nikasova trenéra Stanislava Popelky renomovaná laboratoř v anglickém Newmarketu. Výsledek analýzy potvrdil, že jak Nikas, tak i další svěřenec trenéra Popelky, kůň Čáriray, měli prý v krvi v těle zakázané alkaloidy kofein a theobromin. Laboratoř poslala svůj nález předsedovi Českého Jockey Clubu Jiřímu Charvátovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vítěz Velké Pardubické, kůň Nikas měl během dostihu v krvi zakázané látky. Hostem Čro byl prezident českého Jockey Clubu Jiří Charvát

„Povolená hranice jsou dva mikrogramy v mililitru moči. Bylo zjištěno, že je přítomno 2,89 mikrogramu. Přičemž povolená nepřesnost měření je 0,506 mikrogramu. Dá se tedy říct, že překročení hranice bylo nepatrné,“ popsal Charvát.

Trenér Popelka na tiskové konferenci uvedl, že Nikas dostal zakázané látky v krmivu, což zjistil na základě rozboru potravy. Zakázané látky prý na výrobku nebyly uvedeny.

„Toto krmivo jsem podával testovaným koním v dobré víře jako krmný doplněk a spoléhal jsem na to, garantovaný obsah a hodnoty udávané výrobcem. Přestože se zdaleka nejedná o typické dopingové látky a samo odborníci se vyjádřili, že kofein není theobromin a v tomto množství nemohl ovlivnit výkonnost koně v dostihu, respektuji, že jsou uvedeny na seznamu zakázaných látek,“ řekl Popelka.

Kofein a theobromin nemohou koni pomoci, říká veterinářka k Nikasovu nálezu

Číst článek

Jiří Charvát připustil, že trenér nemusel vědět o tom, že se látky do krmení dostaly. „Pokud krmíte krmivem, kde je deklarováno, že tyto látky nemá a následně je v koni zjistíte, lze pochopitelně předpokládat, že zavinění trenéra není fakticky žádné nebo vysloveně nedbalostní,“ uvedl.

Charvát také upozornil, že antidopingová komise českého Jockey Clubu provádí několik dní před každým velkým dostihem kontroly. „Můžeme spolehlivě říct, že asi 10 nebo 12 dnů před Velkou pardubickou byly odebrány vzorky koni NIkas a byly negativní. Zřejmě došlo ke změně šarže krmiva od dodavatele,“ připustil.

Nikas bude diskvalifikován

O trestu rozhodne Pořádková komise Jockey Clubu České republiky, která se sejde do konce měsíce.S největší pravděpodobností bude poprvé v historii vítěz Velké pardubické kvůli dopingu diskvalifikován a na první místo se posune Ribelino s žokejem Pavlem Kašným.

„Komise se musí řídit platným předpisem, disciplinárním řádem, kde je uvedeno, že orgány Jockey clubu jsou povinny diskvalifikovat koně, u kterého je prokázána přítomnost nepovolené látky v okamžiku dostihu. Což si myslím analýzou prokázáno bylo a domnívám, se, že přestupkové komise nemá příliš prostoru pro jiné rozhodnutí,“ naznačil Charvát. Na další kariéru koní to podle něj ale žádný vliv mít nebude.

Žokej Nikase na Velké pardubické Marek Stromský je s dikvalifikací už smířený. „Určitě to je pro mě zklamání. Ale nedá se nic dělat, musíme popřát druhému koni Ribelinovi s žokejem Pavlem Kašným. Takový je svět, musíme i s tím počítat,“ uvedl.

Trenér Nikase Stanislav Popelka uvedl, že bude chtít očistit své jméno a hodlá se bránit soudně.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme