Argentinské ragby vzkvétá. Na MS svede boj o bronz a bude hrát Super Rugby

Argentinské pumy budou dnes bojovat o třetí místo na mistrovství světa v ragby, a mohou tak vyrovnat dosud nejlepší umístění z roku 2007. V Argentině je přitom národním sportem fotbal. Ragby vedle něj ale rozhodně netrpí, v zemi působí hned 92 ragbyových klubů. Profesionály jsou ale pouze reprezentačního týmu přezdívaného Los Pumas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentinští reprezentanti se na MS připravují na boj o bronzové medaile

Argentinští reprezentanti se na MS připravují na boj o bronzové medaile | Zdroj: Reuters

Při vstupu do sídla Buenosaireské unie ragby má člověk pocit, že vstupuje do zámku. Dřevěná podlaha a obložení voní, z interiéru starého domu na dobré adrese v argentinském hlavním městě dýchá historie. Na zdech visí zarámované dresy.

"Naše unie má 92 klubů. V Argentině existuje pouze amatérské ragby. Profesionálně hrají hráči pouze pro reprezentaci. Není to dlouho, celkem je jich tak čtyřicet,“ říká Mario Barandiaran, ředitel ragbyové unie, která vznikla už v roce 1899.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž jihoamerického zpravodaje ČRo Davida Koubka o argentinském ragby

Za profesionálním sportem dřív argentinští ragbisté odcházeli do Evropy, hlavně do Anglie či Francie. Podle Barandiarana ale i díky tomu přinesli do Argentiny kvalitní hru.

„Argentinský svaz se snaží tenhle trend otočit a udržet je doma. Nabízí jim smlouvu, aby hráli výhradně pro reprezentaci. A myslím, že i to stojí za úspěchem našeho národního mužstva na mistrovství světa v Anglii,“ soudí Barandiaran.

Zahrají si Super Rugby

Pro argentinskou reprezentaci je také velmi důležité zapojení do soutěže jižní polokoule, Super Rugby. V nejsledovanější a nejprestižnější ragbyové lize světa bude hrát od příštího, což pro ni znamená 25 zápasů na špičkové úrovni.

Mario sledoval přímo zblízka dosud nejdůležitější a nejlepší vystoupení argentinského ragby, byl totiž asistentem trenéra Los Pumas na MS ve Francii v roce 2007. Dnes se bude těšit z toho, až bude na televizích v celé Argentině, tedy fotbalové velmoci, k vidění míč šišatý.

„Pro nás není fotbal nějaká konkurence. Ve skutečnosti jsme všichni obrovskými fandy fotbalové reprezentace. Občas, když se nám na hřiště při tréninku zatoulá kulatý míč, zapomeneme na náš balon a začneme hrát. Fotbal máme v genech,“ říká Barandian.

Ragby v Argentině sílí. Sport, který byl dříve považovaný za kratochvíli lepších kruhů, získává popularitu v chudých čtvrtích argentinských předměstí. V posledních letech v nich vzniklo na sto týmů.

David Koubek, David Bernardy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme