Armstrong chtěl na své poslední Tour vyhrát etapu. Zatím neuspěl

Je to jeho poslední Tour de France a on chce alespoň jedno etapové vítězství. Lance Armstrong k němu byl ve včerejší královské etapě blízko, ale nakonec dojel šestý. Jaké byly jeho pocity a jak mu ublížila přítomnost Romana Kreuzigera?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lance Armstrong se etapového vítězství nedočkal

Lance Armstrong se etapového vítězství nedočkal | Zdroj: ČTK

Lance Armstrong je zpátky! Dalo by se teoreticky zvolat v případě, že by tento sedminásobný celkový vítěz cyklistické Tour de France včera triumfoval v etapě končící v Pau (pó). Nestalo se tak, ale přesto byl nejsledovanější osobnostní dne. O všechno podstatné se totiž postaral. Málem jako za starých časů, kdy vyhrával.

Šetřil se. V žádné z horských etap letošní Tour de France nehrál Lance Armstrong prim. Jen nabíral další sekundy a minuty ztráty v celkovém pořadí - o které mu po propadané etapě na Morzine-Avoriaz už nešlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Armstrong chtěl na své poslední Tour vyhrát etapu. Zatím neuspěl

Lance Armstrong věděl, proč to dělal. A ostatní také. Naplno říkali, že ještě vyhraje etapu. Jen v tom se zatím poněkud pletli. Ale Lance Armstrong si svůj útok naplánoval dokonale.

„Věděl jsem, že jet ze startu hned na Peyresourde bude velmi těžké. Věděl jsem, že skupina odjede. Bylo to ale mnohem těžší, protože tam byli kluci jako Kreuziger a Hesjedal, kteří sice nejedou na celkové pořadí, ale jsou dost blízko na to, aby je favorité nenechali ujet. Takže to bylo naplno celý den," popsal Armstrong.

Armstrong: 'Pořád jsem bojovník'

Američan navíc onen celý den strávil v úniku. V nejdrsnější etapě letošní Tour, kdy i mistr světa a dobrý vrchař Cadel Evans dojel skoro 35 minut po Armstrongovi. Velký Lance průběh etapy řídil. Nástupy na Tourmalet zvýšil tempo uprchlické skupinky a tím ji asi zachránil před spolknutím pelotonem.

Jen to jediné - etapové vítězství se nepovedlo. Ve spurtu osmičlenné skupinky triumfoval Francouz Pierrick Fedrigo. Co na to Lance Armstrong?

„Žiju. Nenatrénoval jsem moc. Nejsem nejlepší borec v tomhle závodě, ale pořád jsem bojovník. Zaměřil jsem se na tuhle etapu, snažil jsem se být vepředu. Nevyšlo to, nebyl jsem dost rychlý. Fedrigo byl velmi rychlý a zasloužil si vyhrát. Smekám. Ale uvidíme," prohlásil Lance Armstrong zřejmě už s výhledem na Tourmalet.

Ano, cyklisté na tuto horu opět pojedou. Na jejím vrcholu - 2115 metrů nad mořem - je dokonce cíl sedmnácté etapy. A Lance Armstrong v té zatím poslední ukázal, že se s ním stále ještě občas musí počítat. Slovy kolegy z USA: Lance Armstrong is not over…

„Lance Armstrong skončí asi za čtyři pět dní. Takže… Ale nebyl jsem nejstarší v tom úniku," reagoval sedminásobný vítěz Tour. Naposledy dojede na kole do Paříže tuto neděli.

Tomáš Kohout, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme