Atletickou kariéru ukončil Machurovi doping, v americkém fotbalu je českým mistrem

Jméno Remigius Machura má každý sportovní fanoušek spojené hlavně s atletikou a koulí. Vrhal Machura starší, který měl i medaile z velkých akcí, a později jeho syn. Oba také neprošli v kariéře dopingovou kontrolou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atletiku vyměnil Machura za americký fotbal a s týmem Prague Black Panthers se stal mistrem ČR

Atletiku vyměnil Machura za americký fotbal a s týmem Prague Black Panthers se stal mistrem ČR | Zdroj: ČTK

Remigius Machura mladší měl pozitivní test na růstový hormon v roce 2010 a v současnosti se věnuje americkému fotbalu.

„V podstatě jsem chtěl trénovat s tím, že se vrátím k atletice. Hledal jsem tak nějaký sport, který můžu dělat i v trestu. Měl to být americký fotbal, ale pak to shodou nějakých okolností nešlo,“ popisuje svoji cestu k novému sportu devětadvacetiletý Machura mladší.

I jeho počátky v americkém fotbalu totiž komplikoval dopingový nález.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atletickou kariéru ukončil Machurovi doping, v americkém fotbalu je s týmem Prague Black Panthers českým mistrem

„Byla to administrativní válka. Asociace amerického fotbalu přistupovala na pravidla antidopingového výboru a bylo to dost nejasné. Komplikací bylo, že jsem jakoby ukončil závodní činnost a tím pádem mi neběžel trest. Nakonec jsem měl z dvouletého trestu čtyři a půl roku.“

Teď už má ale Remigius Machura mladší trest za sebou a minulý týden se stal s týmem Prague Black Panthers českým mistrem. Americký fotbal ho chytnul a k atletice už se nevrátil.

„Mám dvě děti a atletiku jsem si zkusil na 100 %. Trénoval jsem dvoufázově a neměl nic jiného na práci. Navíc bych to nechtěl dělat na úkor rodiny. Vím, že bych tomu nemohl dát to, co jsem tomu předtím dal,“ vysvětluje Machura mladší, který pracuje ve sportovním pojišťovnictví.

V americkém fotbale nastupuje v defenzivní sestavě a průprava z atletiky se mu hodila. Výbušnost je podobná.

„Nejsem žádný velký vytrvalec. V kouli mi stačilo umět rychle zaběhnout třicítku a skočit daleko ‚žabákem‘. Co nejintenzivněji, v co nejkratší chvíli. A tady rozhodují také první tři kroky, nikam daleko neběhám,“ říká skoro dvoumetrový a více než stokilový chlapík.

V Prague Black Panthers si zahrál letos i prestižnější rakouskou ligu, kterou by rád s týmem jednou vyhrál. A sleduje i nejkvalitnější soutěž na světě americkou NFL.

„Občas si hraju s myšlenkou, kdybych šel za mlada do Ameriky na univerzitu, jestli by to k tomu dospělo. Protože nabídek jsem měl spoustu. Třeba estonský diskař a můj kamarád hraje NFL. Byl by to hezký příběh,“ zasní se Remigius Machura mladší.

Mirko Vasić, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme