Bárta vyjel v časovce mistrovství světa účast na OH. Zvítězil Bělorus Kirijenko

Česká výprava bude mít na olympijských hrách v Riu dva časovkáře. Po Martině Sáblíkové zajistil Čechům na mistrovství světa v Richmondu další účastnické místo Jan Bárta. Jízdu proti stopkám dokončil na 11. místě. Z vítězství se raduje Bělorus Vasil Kirijenko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Titul domácího mistra bude obhajovat Jan Bárta

Titul domácího mistra bude obhajovat Jan Bárta | Foto: Filip Jandourek

Třicetiletý Bárta vystartoval na trať jako jedenáctý a od úvodních záběrů zařadil zběsilé tempo.

Na první mezičas dokonce dorazil průběžně nejrychleji. Na druhém měřeném stanovišti měl ale český republikový šampion na časomíře o téměř 20 vteřin navíc oproti Francouzovi Coppelovi, na třetím pak více jak 50.

V té době už na richmondském okruhu udivoval Vasil Kirijenko, běloruský reprezentant trhal výsledky předcházejících jezdců doslova na kusy. Překvapivě mu nestačil ani trojnásobný časovkářský mistr světa Tony Martin.

Bárta dorazil co cíle na čtvrtém místě. Mrzet ho mohla především těsná porážka od Itala Mosera a Poláka Bialoblockiho, oba totiž dlouho držel za sebou. Právě Itálie a Polsko ale měli v pořadí dalšího jezdce před českým cyklistou, což nakonec pro Bártu znamenalo v redukovaném pořadí zemí 9. místo.

O premiérový světový titul bojující Kirijenko si druhou část závodu protrpěl. Jeho suverénní náskok se postupně zmenšoval. Na stříbrného Itala Maloriho to i přesto stačilo. K dobru na něj měl 9 vteřin. Třetí Coppel skončil třetí s 27vteřinovým odstupem.

„Měl jsem informace o tom, jak se můj náskok v čele zmenšuje, a chvílemi jsem už moc nevěřil, že bych mohl na zlato dosáhnout,“ řekl v televizním rozhovoru Kirijenko, vítěz časovky na letošním Giru a také na Evropských hrách v Baku.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Richmondu (USA):
Časovka jednotlivců:
Muži (53 km): 1. Kirijenko (Běl.) 1:02:29, 2. Malori (It.) -9, 3. Coppel (Fr.) -27, 4. Castroviejo (Šp.) -29, 5. Dumoulin (Niz.) -1:02, 6. Dennis (Austr.) -1:08, 7. Martin (Něm.), 8. Bodnar oba -1:17, 9. Bialoblocki (oba Pol.) -1:22, 10. Moser (It.) -1:32, 11. Bárta -1:34, ...53. Vakoč (oba ČR) -5:01.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme