Baseballisté chtějí na World Baseball Classic. Bylo by to něco nevídaného, říká manažer reprezentace

Čeští baseballisté se pokusí postoupit na prestižní turnaj národních týmů – World Baseball Classic 2017. Před čtyřmi lety se to nepodařilo, a i teď mají hodně těžkou kvalifikační skupinu. V té je v Mexiku čeká v závěru příštího týdne domácí reprezentace, Německo a Nikaragua. Dál postoupí jen celkový vítěz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pálkař Jakub Sládek hrál baseball v Americe i v Japonsku, teď hraje o český titul s pražskou Kotlářkou

Pálkař Jakub Sládek hrál baseball v Americe i v Japonsku, teď hraje o český titul s pražskou Kotlářkou | Foto: Vojtěch Herout

„To by bylo něco nevídaného, protože samotný turnaj je osmou největší soutěží na světě. Nevím, jestli by to český fanoušek ocenil, ale ti, co tomu rozumí, určitě. Je to mistrovství světa s profesionálními hráči, kteří vydělávají třeba dvacet milionů dolarů ročně,“ popisuje manažer českého týmu Michal Müller.

Baseballisté jsou na závěr přípravy v Arizoně, odkud se pak vydají autobusem do dějiště kvalifikační skupiny v Mexicali.

„Stadion je pro dvacet tisíc lidí. Slyšel jsem, že mobilními tribunami rozšířili kapacitu na třicet tisíc. Když si fanoušek představí Mexičana nebo Španěla, to jsou horkokrevné hlavy. Navíc je to hned na hranicích s Amerikou, takže podle mě přijede i spousta skautů Američanů,“ myslí si Müller.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká baseballová reprezentace by ráda získala nadhazovače ze zahraničí, aby byla konkurenceschopnější, přiznal manažer týmu Michal Müller

Hodně českých baseballistů tak zažije podmínky, ve kterých ještě nehráli. A navíc proti soupeřům, které tenhle sport velice slušně živí.

„Všechny týmy budou šíleně nadupané. Němci mají v týmu čtrnáct profíků, a co jsem zaslechl, Mexiko bude podle mě celé,“ říká manažer reprezentace.

Mezi protivníky tak budou i baseballisté, kteří už hráli elitní Major League Baseball, nebo do ní mají relativně blízko.

Takový český hráč v národním týmu momentálně není, i když někteří jako Daniel Vavruša nebo Jakub Sládek měli smlouvy s organizacemi z MLB. Působili však v nižších soutěžích.

I tak se ale čeští reprezentanti pokusí o senzaci a chtějí postoupit na World Baseball Classic. A do budoucna mají ještě jeden velký cíl. Na olympijských hrách 2020 v Tokiu se totiž pravděpodobně znovu objeví i baseball.

„Ve chvíli, kdy si stanovíte nějaký cíl, tak automaticky naskočí i nějaký dílčí cíle, kam se chceme posouvat. Samozřejmě to bude obrovsky těžké, protože je jedno místo z Evropy, takže to znamená porazit všechny v Evropě včetně Holanďanů. Když se podíváme na poslední ME, ano, skončili jsme čtvrtí, byl to historický úspěch, nicméně jsme nikoho silného neporazili,“ přiznává Müller.

I proto by rád získal do národního týmu některé zahraniční baseballisty s českými kořeny. Nejlepší evropské celky totiž naturalizují hráče běžně.

„Holanďané zase přivezli víc hráčů z Curacao, Španělé přivezli víc naturalizovaných Španělů z Jižní Ameriky, Italové zrovna tak, protože mají jednodušší imigrační práva. Samozřejmě i my se chceme pokusit o pár pasů třeba nadhazovačů. Někoho, kdo by nám mohl trochu pomoct,“ myslí si manažer české baseballové reprezentace Müller.

Mirko Vasić, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme