Basketbal v Novém Jičíně zatím pokračuje, úplná jistota ale není

Hodně divoké léto zažívá tuzemský klubový basketbal. Složení nového ročníku Mattoni NBL mohlo občas připomínat spíš hru „Škatulata, hejbejte se". Tak např. Vyšehrad, který loni zaznamenal jen 3 výhry ze 44 duelů, účast mezi tuzemskou elitou odmítl, podobně jako vítěz první ligy Sparta, místo které si zahraje Plzeň. Z ligového pelotonu z finančních důvodů vypadly i Poděbrady a existenční problémy řešili i v Novém Jičíně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BK Pardubice vs. BK Nový Jičín

BK Pardubice vs. BK Nový Jičín | Foto: BK Pardubice

Na severu Moravy v Novém Jičíně se může jásat. Tedy alespoň chvilkově po této kouzelné větě z úst klubového sekretáře Milana Dvořáka. „Po takové ‘klinické smrti‘ jsme znovu na nohou a žijeme - mančaft nastoupil, připravuje se, tým jsme doplnili.“

Nový Jičín totiž po květnovém nečekaném odstoupení generálního sponzora sehnal nového titulárního partnera, díky kterému může v nejvyšší soutěži pokračovat. Jenže o nějakém pocitu „být za vodou" nemůže být ani řeč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Basketbal v Novém Jičíně zatím pokračuje, úplná jistota ale není

„V tuto chvíli nemáme žádné cash flow, to klidně mohu říci. Ale věci se řeší, věci jsou na pochodu. Je to každodenní práce a pořád jde o nervy,“ řekl Milan Dvořák, který napjatě čeká, zda první naslibovaná splátka dorazí na účet klubu.

Divit se není proč. Financování profibasketu v době, kdy i Nymburk hodně šetří, je náročné. „První rovina je ‘gentlemen's agreement‘, co vám slíbí partneři. Pak je tu rovina ‘de jure‘, to je i podpis. A třetí věc je, která je stále živá, že existuje petice příznivců basketbalu v Novém Jičíně,“ uvedl Milan Dvořák.

Petice příznivců

Sekretář novojičínského klubu doufá, že právě na petici bude slyšet i městské zastupitelstvo, jež by mělo 16. září rozhodnout o tom, zda obdrží klub, který získal v posledních sedmi letech pětkrát stříbrnou medaili, podporu v podobě finanční injekce.

„My jsme nadšení, že něco takového existuje. Nejde jen o lidi z Nového Jičína, ale i ze širokého okolí, protože petice se podepisovala v Hodslavicích, v Kopřivnici, v Odrách, ale dostali jsme petiční archy také z Děčína, z Pardubic, z Nymburka. Takže jsme rádi, že nás podpořili i fandové z jiných měst,“ konstatoval nadšeně Milan Dvořák.

I tak by ale rozpočet Nového Jičína byl mnohem nižší než v dřívějších letech.

„Bude o 30 % nižší. My jsme se pochopitelně s hráči, s kterými jsme měli smlouvu, dohodli, že jsme jim snížili dohodnuté finanční odměny. A s hráči, které jsme brali nově, jsme už vycházeli z úsporných opatření. Takže úsporná opatření jsou a budou se projevovat v průběhu sezóny v podstatě všude,“ uzavřel Milan Dvořák, který se bude moci v nové sezóně spoléhat na pětici statečných, kteří zůstali. Jsou jimi Šarovič, Pandula, Muirhead, Pelikán a Hájek.

Radim Sajbot, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme