Basketbalisté si kvůli kariéře falšují svou výšku. Správné boty mohou přidat i tři centimetry

Pouze centimetry basketbalovým talentům angažmá ve slavné NBA nezajistí, dokážou ale navýšit zájem klubů i vysokých škol při výběru hráčů. A tak se mladí basketbalisté pokouší nějaký ten centimetr či palec navíc přidat. Pomáhají při tom i boty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Správně" zvolené boty dokážou basketbalistovi přidat i několik centimetrů

"Správně" zvolené boty dokážou basketbalistovi přidat i několik centimetrů | Zdroj: Reuters

„Pár týmů v NBA měří hráče naboso, častěji se to ale dělá v botách. Navíc basketbalových, ty vám přilepší klidně o víc než tři centimetry. Nejčastěji se ale s metrem podvádí ještě před vstupem do ligy, když hráči na střední škole potřebují zaujmout skauty vysokých škol,“ vysvětluje sportovní redaktor CSN Jay Michael.

Přehrát

00:00 / 00:00

Basketbalisté čachrují se svou výškou, zvyšují tak šance zahrát si NBA

Show a kvalita basketbalu se dají při zápasech NBA čekat, překvapí ale výška hráčů. Z televize a ani přímo z tribuny na ní není nic zvláštního, jenže když pak stojíte vedle těchto sportovců v šatně, rychle zjistíte, že někteří z nich do oficiálně udávaných rozměrů dorostli jen těžko.

„Jednoduše si vymýšlí. A nemusí jít jen o pivoty, i u rozehrávačů narazíte na pěticentimetrové rozdíly," vysvětluje původ odchylek novinář, který se už několik věnuje speciálně basketbalistům Washingtonu.

Divoká léta, kdy i ty největší zámořské hvězdy měly z metru legraci, nechala NBA podle něj už za sebou.„Od dob Charlese Barkleyho se toho už hodně změnilo. On byl jedním z nejlepších podkošových hráčů devadesátých let, člen slavného Dream Teamu. Měřil něco přes metr devadesát, ale jeho týmy z něj dělaly dvoumetrového,“ vzpomíná Michael.

„Teď jde většina hráčů do ligy přes draft a s ním jsou spojené různé testy, tam se nic neutají. Ani skutečná výška," dodává.

Taky údaje z měření před draftem je ovšem třeba brát s určitou rezervou. Někdy basketbalisté ještě o něco vyrostou, takže třeba Tomáš Satoranský z Wizards má 201 centimetrů místo dřívějších 199.

Marek Augustin, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme