Basketbalistka Hejdová má za sebou první rok ve Francii. Jsem spokojená, tvrdí

Křídelnice Romana Hejdová patří ke stálicím v basketbalové reprezentaci. Dlouhá léta oblékala dres brněnského IMOSu, aby před rokem, po skončení evropského šampionátu, zamířila za první zahraniční štací. Volba padla na Francii a první rok v elitní soutěži jí stoprocentně přišel k duhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalistka Romana Hejdová je ve Francii ve všech směrech spokojená

Basketbalistka Romana Hejdová je ve Francii ve všech směrech spokojená | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Změnu si můžu jen vynachválit. Hrála jsem mnohem víc než v Brně, jde o kvalitní soutěž. Ve všech směrech jsem tam byla spokojená. Před koncem soutěže jsem prodloužila smlouvu o rok,“ svěřila se na úvod Hejdová.

Startovala už na třech evropských šampionátech, zahrála si na olympijských hrách a Univerziádě. Jen zdravotní problémy ji pak připravily o domácí mistrovství světa, kde Češky vybojovaly stříbrné medaile.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Romanou Hejdovou si o francouzském angažmá povídal Pavel Petr

Ve Francii šestadvacetiletá basketbalistka obléká dres loňského nováčka nejvyšší soutěže, týmu Angers.

„Francouzská liga je hodně vyrovnaná. Když nepočítám tým Bourges, který ale také může klopýtnout, tak od druhého do čtrnáctého místa může každý porazit každého. Není to jako v české lize. I my jako nováček jsme prvních šest zápasů prohráli, ale pak jsme dokázali zdolat tým, který skončil po základní části druhý. A v poháru jsme porazili Basket Landes, kde hraje Kamila Štěpánová,“ prozrazuje Hejdová.

Úroveň francouzské ligy je přeci jen na vyšší úrovni, než té v Česku. Nabízí se porovnání se soutěžemi na evropské scéně.

„Co se týká nasazení zápasů, tak bych soutěž nerada srovnávala s Euroligou. Ale i příprava na zápasy je jiná, na co není člověk zvyklý z české ligy, tak ve Francii je samozřejmostí,“ má jasno 26letá reprezentantka.

Profesionálky trénují dvakrát denně pět dní v týdnu

Samozřejmostí je také skutečnost, že hráčky se mohou soustředit jen na basketbal. V klubech totiž působí jako profesionálky.

„Je fakt, že u nás bylo šest profesionálek a zbytek tvořily holky, které za to sice braly peníze, ale chodily k tomu do práce. Myslím, že jedna spoluhráčka má dokonce plný úvazek. Ostatní třeba studovaly, takže chodily jen na odpolední tréninky. My, profesionálky, jsme trénovaly dvakrát denně pět dní v týdnu,“ podotýká Hejdová.

Prvořadé ovšem bylo zvyknout si na nové prostředí. Odlišný styl života a také řeč.

Romana Hejdová (druhá zprava) s kapitánkou české reprezentace Evou Vítečkovou (vpravo) a Alenou Hanušovou (vlevo) | Foto: Pavel Petr

„Navštěvoval jsem francouzskou školu, ale je to těžký jazyk. Šla jsem tam s tím, že neumím nic. Do jazykovky jsem chodila dvakrát týdně ještě s jednou spoluhráčkou z Chorvatska. A to, co jsem se naučila, jsem už zase asi zapomněla. Až se tam vrátím, budu se muset zase začít učit,“ usmívá se basketbalistka.

Studium francouzštiny ale přijde na řadu až po splnění reprezentačních povinností. Vrchol reprezentační sezóny družstvo vedené trenérem Luborem Blažkem čeká už za měsíc, kdy je na programu mistrovství světa v Turecku.

„Mám to ráda, s holkami se známe dlouho. Vždycky se těším na lidi kolem reprezentace, je to tady uvolněné, žádný stres,“ pochvaluje si Hejdová.

Pavel Petr, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme