Basketbalistky Česka postupují na MS přes obhájkyně titulu Australanky

České basketbalistky porazily Austrálii 79:68 ve čtvrtfinále mistrovství světa v České republice. V Karlových Varech se před zaplněnými tribunami hrál rychlý a kontaktní basketbal, ve kterém dominovaly pozorné obrany, fyzická hra a tvrdý boj na doskoku. O finále si reprezentantky zahrají s výberem Běloruska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtvrtfinále mezi Češkami a Australankami nabídl tuhý boj

Čtvrtfinále mezi Češkami a Australankami nabídl tuhý boj | Zdroj: ČTK

Čtvrtfinálové utkání mistrovství světa mezi Českou republikou a Austrálií odstartovalo ve velkém tempu. První body utkání si připsala kapitánka Horáková. Skóre ale narůstalo pomalu. Češky si vedení udržely až do osmé minuty. Těsná obrana a po zisku balonu rychlý protiútok byl správný recept na dosud suveréní Austrálii.

Ta se držela na dostřel především díky trestným hodům a převaze na doskoku. Až dvě minuty před koncem se trojkou dostaly do vedení, na které zareagoval kouč Blažek oddechovým časem. V závěrečném tlaku se ale české hráčky nedokázaly prosadit a tak na ukazateli skóre svítilo 14:18.

Ve druhé čtvrtině se začalo více útočit a především díky střelbě z delší vzdálenosti se České reprezentantky dostaly zpět do vedení. Asi největší zásluhu na tom měla sltřelkyně Eva Vítečková s Hanou Horákovou, která obrat režírovala. Na straně soupeře se dařilo bývalé hráčce brněnského Frisca Hollie Grimaové. Největší hvězda Jacksonová se zatím nedokázala tempa zápasu chytit. Po první půli je tak stav 35:32 pro výběr České republiky.

Po návratu z šaten nic nenaznačovalo tomu, že by se hra měla změnit, ale české reprezentantky se začínaly prosazovat za tři body a rozdíl mezi oběma týmy tak narostl až na deset bodů. Ztenčovat se nezačal ani ve čtvrté minutě, kdy musela kvůli čtyřem osobním chybám střídat Iva Večeřová. Když už to vypadalo, že se Australanky dostanou na dostřel, probudila se opět Vítěčková.

Výkon českého týmu zatím tak sráží osobní chyby podkošových hráček, všechny tři pivotky Kulichová, Burgrová i Večeřová mají 4 osobní chyby. S přibývajícím časem přibývá ztrát a ubývá na rychlosti, i kvůli úzké rotaci hráček. Vítězka WNBA a jedna z nejlepších basketbalistek světa Lauren Jacksonová zaznamenala v této čtvrtině první body a zahájila tak mohutné dotahovaní českého týmu. Po třech čtvrtinách tak Češky vedou 52:51

Závěrečná čtvrtina začala nervózně a na první body se muselo čekat přes minutu. Pak ale zaúřadovala kapitánka Hana Horáková, trefila dvě důležité a nijak lehké trojky a rozdíl začal opět narůstat. Bojovný výkon a tvrdé doskoky vedly až k vedení o deset bodů. Dvě minuty před koncem, kdy se Australanky nadechovaly k náporu a dotáhly na rozdíl šesti bodů, vzala zodpovědnost na sebe Vítečková a zvýšila až na 74:65. Poté už v euforii hrající české reprezentantky dotáhly zápas do vítězného konce.

Mistrovství světa v basketbale žen v Karlových Varech:

Austrálie - Česko 68:79 (18:15, 32:35, 51:52)
Body: Cambageová 22, Jacksonová 13, Harrowerová 8, Grimaová 7, Taylorová 6, O'Heaová 5, Bevilaquaová 3, Phillipsová a Snellová po 2 - Vítečková 27, Horáková 21, Veselá 12, Večeřová a Kulichová po 6, Elhotová 3, Burgrová a Ferančíková po 2. Trestné hody: 28/24 - 21/15. Fauly: 19:20. Trojky: 4:10. Doskoky: 49:42. Diváci: 5189.

Basketbalistky Běloruska a Spojených států jsou na MS v semifinále
České basketbalistky se připravují na čtvrtfinále proti Austrálii
Basketbalistky mají na MS volno, chystají se na čtvrtfinále

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme