Basketbalistky mají po velké bitvě stříbro z MS

České basketbalistky skončily na mistrovství světa v Brně, Ostravě a Karlových Varech stříbrné. Ve finále nestačily na hráčky Spojených Států 69:89. Rozhodující náskok si soupeřky vybudovaly ve třetí čtvrtině, ve které byly lepší o 17 bodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Bednářová v boji proti Američankám

Markéta Bednářová v boji proti Američankám | Zdroj: ČTK

Česko - USA 69:89 (14:16, 21:21, 17:34, 17:19 )

Oba týmy působily od úvodních minut nervózně, u Američanek se to projevilo nepřesnou střelbou, u domácích hlavně častými ztrátami. Spojené státy nicméně předváděly perfektní obranu, Češkám zbývala pouze střelba zdálky, která byla často nepřesná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ilona Burgrová má ze stříbra evidentní radost

Američanky se ale záhy dostaly do vedení, které čítalo na konci první čtvrtiny pět bodů. Dvě trojky hodila nejmladší česká hráčka Kateřina Elhotová.

Rozdíl mezi oběma týmy byl mimo jiné také v proměňování šancí. Zatímco pro Češky přišlo po několika slibných akcích dokonce několik minut bez vstřeleného koše, Američanky proměňovaly útok za útokem.

Problémy dělala hlavně pivotka Charlesová, která měla mnoho útočných doskoků. Jenže v závěru druhé čtvrtiny soupeřky vypadly z tempa a přestože si v průběhu druhé části vypracovaly více dvanáctibodový náskok, po polovině zápasu to bylo jen o pět bodů.

Jenže po pauze působily české hráčky o poznání unaveněji, byly pomalé a především kvůli nepřesné rozehrávce brzy prohrávaly o dvacet bodů. Časté ztráty Češek a neustálně vitální projev Američanek spojený způsobily po třetí čtvrtině propastný rozdíl o 22 bodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hana Horáková byla nadšená jak z výkonu celého týmu, tak i z atmosféry

,,Převažuje radost, daly jsme do toho vše. Není proč smutnit, je to krásné," radovala se po zápase pivotka Ilona Burgrová. ,,Diváci jak v Brně, tak ve Varech byli úžasní. Všem bychom jim chtěly poděkovat," říkala neužitečnější hráčka celého šampionátu Hana Horáková.

,,Až když mi navlékly medaili, tak jsem uvěřila, že ji máme. Do té doby jsme tomu nemohly uvěřit. Bylo nás tu dvanáct basketbalistek, které ví, co chtějí. Sedmý, osmý devátý zápas jsme hrály s chutí, nebyly jsme znuděné basketbalem a lidé nám vytvořili takové podmínky, že to bylo naprosto úžasné," dodala Horáková.

Alespoň jednu výhru Češky v utkání zaznamenaly, v poslední čtvrtině triumfovaly o dva body. Bronz získaly Španělky po výhře nad Běloruskami 77:68.

Body: McCoughtryová 18, Taurasiová 16, Charlesová 13, Birdová 11, Catchingsová a Moorová po 9, Fowlesová 5, Jonesová 4, Cashová a Dupreeová po 2 - Kulichová 14, Horáková 12, Pecková 11, Elhotová 9, Vítečková 7, Ferančíková 6, Bortelová a Šujanová po 4, Večeřová 2.

Rozhodčí: Bulto (Šp.), Sampietro (Arg.), Černovová (Rus.). Trestné hody: 26/21 - 8/6. Fauly: 13:19. Trojky: 6:5. Doskoky: 43:29. Diváci: 6024.

Pavel Petr, Martin Charvát, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme