Basketbalistky mají ve výběru čísla volnou ruku. Kapitánka Bortelová hraje s nulou

Basketbalistky mají na evropském šampionátu volnou ruku v případě výběru čísel dresů. Jen minimum z nich ale volí číslici netradiční. V českém týmu snad jen Veronika Bortelová, která hraje s nulou na zádech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitánka českých basketbalistek Veronika Bortelová hraje na evropském šampionátu s nulou

Kapitánka českých basketbalistek Veronika Bortelová hraje na evropském šampionátu s nulou | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Trošku mě šokovali s tím, že s nulou budu hrát i teď. Myslela jsem, že budeme mít jiné dresy a čísla. Ale je jedno, jestli hraju s nulou, nebo se stovkou,“ připustila Veronika Bortelová.

S nulou na zádech odehrála přípravu a reprezentuje s ní také české barvy na mistrovství Evropy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kapitánja Veronika Bortelová prozradila, že k netradiční nule na dresu ji přiměla spoluhráčka Romana Hejdová

„Chtěla jsem číslo 36, ale to nejde ukázat. Romča Hejdová mi říkala, ať si dám nulu. Ta na dresu hezky vypadá,“ dodala kapitánka národního týmu.

Ještě před rokem by ovšem s takovým číslem hrát nemohla. „Loni mohly mít hráčky čísla od čtyřky do patnáctky. Letos ale FIBA změnila pravidla a hráčka si může vybrat číslo od nuly až do 99,“ vysvětlil vedoucí týmu Simon Bytel.

Ve většině případů si přitom hráčky vybírají klasická čísla. „Většinou mají svoje oblíbené číslo z klubů, nebo z předchozích reprezentačních akcí. Takové přání ale nikdo nezaznělo,“ prozradil vedoucí české reprezentace.

Při zápase s Ukrajinou jsem se zaměřil, jestli také budou mít nějaká netradiční čísla, ale pořád drží formu z předchozích let. U jiných týmů jsem si toho zatím nevšiml,“ dodal Simon Bytel.

Vedoucí české reprezentace Simon Bytel | Foto: Pavel Petr

Hlavní iniciátorkou myšlenky na netradiční číslo přitom nebyla Veronika Bortelová, ale její spoluhráčka Romana Hejdová.

„Říkala jsem jí, že by to vypadlo krutě, kdyby měla nulu. Ve francouzském týmu ji měla jedna rozehrávačka. Nula přináší štěstí,“ myslí si hráčka francouzského Angers.

Jenže kapitánka se může stát terčem různých vtípků. Právě s ohledem na onu nulu. „Párkrát jsme jí to připomněli, ale ona nula není. Mě náhodou tohle číslo přijde super, kdybych mohla, tak si ji hned vezmu,“ přiznala Romana Hejdová.

V poločase vedly nad favoritkami o bod, s Francií ale nakonec basketbalistky na ME prohrály

Číst článek

Dnes mají české basketbalistky volno, ale v pondělí večer půjde humor a s ním i debata o číslech stranou. Pro postup do osmifinále musí svěřenkyně trenéra Lubora Blažka porazit domácí Rumunsko.

Přímý přenos zápasu můžete poslouchat na streamu Český rozhlas Sport na našem webu či v mobilní aplikaci iRadio.

Pavel Petr, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme