Basketbalová federace se uchází o pořádání kvalifikačního turnaje o postup na OH

Už jenom čeští basketbalisté mohou z kolektivních sportů postoupit na olympijské hry 2016 do Ria. Basketbalová federace jim chce připravit pro závěrečný kvalifikační turnaj domácí prostředí, chce totiž tuto vrcholnou sportovní akci příští rok v červenci pořádat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalová reprezentace na ME překonala očekávání sedmým místem

Basketbalová reprezentace na ME překonala očekávání sedmým místem | Zdroj: Reuters

Kvalifikační turnaje budou celkem tři, podle generálního sekretáře České basketbalové federace Michala Konečného by dva mohly být v Evropě, kde momentálně kandidují kromě Česka ještě Německo a Turecko. I proto si myslí, že české šance jsou vysoké.

„Na 75 % si myslím, že ano,“ říká Konečný s tím, že turnaj by se nejspíš hrál v největší hale v Česku, tedy pražské O2 areně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká basketbalová federace se uchází o pořádání kvalifikačního turnaje o postup na olympijské hry do Rio de Janeira

„Další alternativou jsou Karlovy Vary, Liberec, Ostrava. To je všechno možné, ale Praha láká nejvíce. I co se týče návratnosti pro Českou republiku jako takovou a pro prezentaci České republiky ve světě vychází nejlépe Praha.“

O návratnosti mluví hlavně proto, že pořádání turnaje rozhodně není levné. Předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta odhaduje celkové náklady na 70 až 80 milionů korun.

Velkou část, přesně dva miliony eur, tedy přibližně 55 milionů korun, tvoří poplatek Mezinárodní basketbalové federaci za pořadatelství. Ale šampionát prý rozhodně nebude pro Česko ztrátovým.

„Návratnost je v příjezdu diváků. O2 arena bude narvaná, protože fanoušci přijedou z ostatních zemí a stát vydělá na DPH, na daních, na všem. Návratnost na mistrovství světa v hokeji byla přes miliardu, přitom stát do toho investoval 150 milionů,“ poukazuje Jansta na zisk státní pokladny a i proto chce, aby stát na turnaj přispěl a poslal finanční pomoc.

 

O Rio v Praze? Ta šance tu je... http://bit.ly/1PpEhvG

Posted by Česká basketbalová federace (ČBF) on 12. říjen 2015

„Prvotní je zaplatit poplatky mezinárodní basketbalové federaci, to jsou 2 miliony eur.“ Otázkou zůstává, zda by na olympijský turnaj v Česku opravdu dorazil tak vysoký počet diváků, aby se investice vrátily.

Kromě Česka by totiž v základní skupině byl už jen jeden evropský tým a tisíce fanoušků třeba z Filipín, Portorika nebo Nového Zélandu ve střední Evropě nemůžeme očekávat.

Martin Charvát, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme