Basketbalová reprezentace se sešla pod novým trenérem

Poprvé pod vedením trenéra Pavla Budínského se k přípravě sešel nově se tvořící reprezentační tým basketbalistů. Vrcholem letošního léta pro národní tým budou tři zápasy evropské kvalifikace. Česko se utká se Slovenskem, Kyprem a Švýcarskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér basketbalistů Děčína Pavel Budinský na tiskové konferenci.

Trenér basketbalistů Děčína Pavel Budinský na tiskové konferenci. | Foto: David Kalvas | Zdroj: Český rozhlas

Po loňské neúspěšné kvalifikaci se český tým ocitl v B divizi mistrovství Evropy. Mezinárodní federace ale přispěchala se změnou. Rozšířila počet účastníků šampionátu starého kontinentu o osm celků - na čtyřiadvacet.

V kvalifikaci tak půjde především o koeficient potřebný pro následné losování do skupin. Proto by se dalo říci - cesta na šampionát by mohla být jednodušší, než se původně zdálo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Basketbalová reprezentace se sešla pod novým trenérem

"Pravda, díky tomu, že bude o osm míst víc pro mistrovství Evropy, tak se ta šance zvyšuje. Já to tudíž vnímám tak, že bychom měli teď s výhledem do tří let systematicky budovat tým, který by měl postoupit na mistrovství Evropy," uvedl k situaci české basketbalové reprezentace trenér Pavel Budínský.

Podle jeho slov je patrné, že šanci by měli ve větší míře dostat mladší hráči: "Momentálně se bavíme o tom, kteří hráči mají perspektivu a kteří by měli v tom roce 2013 být v týmu klíčovými. To se týká i Jirky Welsche a Luboše Bartoně. Momentálně jim je 30 let, to znamená, že jsou v dobrém věku a za tři roky ještě můžou hrát. Ale k nim by se měli nabalit ještě mladší hráči, kteří třeba hrají za reprezentaci do 20 let a za tři roky by také mohli být stěžejními."

Opory chtějí reprezentovat

Představy jsou věc jedna, realita ovšem druhá. Pochopitelně i basketbalisté znají v případě reprezentace slovo omluvenka.

"Momentálně je to takový oříšek nejen na půdě basketbalu, ale třeba i v ledním hokeji. Někteří hráči se k reprezentaci nestaví úplně kladně. My bychom ale rádi nastínili situaci, jaká je. Konkrétně třeba Petr Benda nebo Luboš Bartoň jasně řekli, že reprezentovat chtějí, ať se děje, co se děje, což mě mile potěšilo. Právě na takovýchto hráčích bychom chtěli stavět," říká trenér Budínský.

Dva další hráči působící v elitních zahraničních soutěžích ovšem prozatím chybí.

"Jirka Welsch má stejné problémy jako loni. Skončila mu smlouva v Malaze, klub ji neobnovil, takže si bude hledat další angažmá. Vzhledem k tomu, že angažmá nemá, nechce riskovat zranění. A Honza Veselý se omluvil, má k tomu také různé důvody. Školu, přetíženost v sezóně, nějaká zranění. To znamená, že tito hráči letos nebudou k dispozici, ale zájem mají, takže předpokládám, že do budoucna budou ochotní reprezentovat," věří reprezentační kouč Pavel Budínský.

V Liberci se basketbalová reprezentace bude připravovat do pátku. V příštím týdnu se zúčastní turnaje v Bulharsku. Na domácí palubovce, konkrétně v Děčíně, odehraje pak český tým v srpnu dva přípravné zápasy proti Estonsku.

Pavel Petr, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme