Bitvy o postup do slavného Super Bowlu vrcholí. Patrioti chtějí pátý titul

Až se v pondělí ráno bude Česko probouzet do dalšího dne, v USA už bude jasno, kdo se 5. února střetne v Super Bowlu o titul šampiona NFL. A pokud by jedním z týmů byl ten z New Englandu nebylo by to žádné velké překvapení. Patriots se totiž už 17. sezónu opírají o historicky nejúspěšnější tandem trenér – quarterback.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Quarterback týmu New England Patriots Tom Brady

Quarterback týmu New England Patriots Tom Brady | Foto: USA Today Sports | Zdroj: Reuters

Bill Belichick se v klubu ze státu Massachusets stal hlavním koučem v roce 2000 a právě on Patriots přesvědčil, aby hned draftovali v šestém kole jako 199. v pořadí quarterbacka Toma Bradyho, kterého odborníci a skauti odepisovali.

Tento tah se ale neskutečně vyplatil, protože dnes už 39letý dvojnásobný MVP ligy je považován za jednoho z nejlepších hráčů všech dob a rozhodně nejlepší volbu draftu v historii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tým New England Patriots míří za dalším úspěchem v NFL

Brady s Belichickem za společného působení udělali z Patriots jeden z nejúspěšnějších klubů všech dob a překonali spoustu rekordů. Jen namátkou – dokázali vyhrát v 75% utkáních. Ze šesti pokusů vyhráli Superbowl 4krát – poprvé hned ve druhé sezoně a naposledy před dvěma lety. Jen třikrát neopanovali svoji divizi, ve které aktuálně drží osm triumfů v řadě. A mnoho dalších...

„Je opravdu důležité, aby všichni členové měli obrovskou vášeň a aby důvěřovali jeden druhému. Týmová chemie je prostě nejdůležitější a zároveň vrtkavá. Každý jsme totiž jiný a všechno do sebe musí zapadnout. Tohle se snažím mít pod kontrolou a kluky tmelit,“ popisuje svoji strategii sám Belichick, považovaný za jednoho z nejlepších trenérů amerického fotbalu všech dob.

„Znám spoustu koučů, v podstatě celý můj život je potkávám, studuju jejich styly a přístupy. Nechci nijak shazovat velká jména historie, ale pro mě je Bill opravdu absolutní špička. V dnešní době, kdy v NFL platí spousta omezení, aby byla soutěž co nejvyrovnanější, dokáže každý rok postavit tým, který je schopný hrát o titul,“ říká Jimmy Johnson, bývalý hráč amerického fotbalu později úspěšnější jako kouč - jeden ze tří v historii, který dokázal vyhrát univerzitní šampionát, ale také Super Bowl.

„Nejde ale jen o hráče. Nikdy neměl hvězdné asistenty, všechny si vychoval, aby zapadli do jeho systému. Sám si hledá volné agenty, podepisuje s hráči smlouvy. S lidmi umí velmi dobře jednat, je skvělý motivátor. Prostě se stará o všechno sám, což je dnes dost výjimečné. Svou práci dělá velmi, velmi dobře,“ dodává Johnson.

Brady a Belichick jsou povahově úplně rozdílní, ale dohromady jim to klape. A nejen na hřišti. I když už se několikrát spekulovalo, že Brady přerůstá Belichickovi přes hlavu, k jeho výměně nikdy nedošlo. A to přísný kouč razí teorii, že každý v týmu je nahraditelný.

„Nemůžete říct, kdo z nich je pro New England důležitější, ani je rozdělit. Přirovnal bych to k Beatles - ty by taky nikdy nebyli takoví bez Lennona nebo McCartneyho. Nemyslím si, že Brady by byl tak úspěšný jinde. A z druhé strany Belichickovi se bez něj v předchozím působišti vůbec nedařilo. Prostě spolu jsou mnohem silnější,“ myslí si Michael Holley, americký sportovní novinář a také spisovatel, který oba zná velmi zblízka.

Pokud Patriots vedeni Bradym a Belichickem porazí Pittsburgh, zajistí si sedmý společný konferenční titul a tím se dostanou opět do Super Bowlu, ve kterém mohou překonat vlastní rekord – v případě, že po 15 letech od prvního triumfu dokáží vítězství zopakovat. Jasno bude 6. února nad ránem.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme