Borci na kolech se chystají na Pražské schody. Je to pomalá smrt, tvrdí Kulhavý

Pražské schody jsou podle elitních světových bikerů více než hodinová těžká dřina a reklama na cyklistiku. Do závodu horských kol v uličkách Hradčan a Malé Strany dnes vyrazí 42 odvážných sportovců a stejně jako v předcházejících 21 ročnících nebude chybět nebezpečný sjezd po Zámeckých schodech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bikeři si vyzkoušeli několikrát sjet nejatraktivnější úsek trati - Nové zámecké schody, ještě mimo závod

Bikeři si vyzkoušeli několikrát sjet nejatraktivnější úsek trati - Nové zámecké schody, ještě mimo závod | Foto: Jakub Kanta | Zdroj: Český rozhlas

Nejatraktivnější část okruhu dlouhého 1400 metrů je pro běžného cyklistu nezapomenutelným zážitkem.

U profesionálů jde o rutinu, ale i oni vědí, že nemá cenu zbytečně při jízdě ze schodů riskovat.

„Člověk tam stejně nic nezíská, rozhoduje se hlavně v kopcích a je to taková pomalá smrt, takže člověk ztratí kontakt a další kolo je to ještě horší. Ze začátku je to sice pohromadě, ale v druhé půlce se začnou tvořit velké výkonnostní rozdíly a závod teprve začíná,“ popisuje olympijský vítěz závodu horských kol Jaroslav Kulhavý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Pražském hradě čeká dnes odpoledne návštěvníky i sportovní zážitek. Po Zámeckých schodech se budou prohánět cyklisté na horských kolech

Velké výkonnostní rozdíly se v loňském roce ještě zvětšily, když na trati u Malostranského náměstí a v Nerudově ulici postavili organizátoři umělé překážky, které budou jezdcům ubírat síly i dnes.

„Závod to ztížilo. Když už člověk jede do kopce a je rád, že tam vyjede, najednou tam má ještě nějaké lávky a něco tam přeskakuje, tak ho to asi nepotěší, ale mně se to líbilo. A diváci nemají závod zase tak plochý, že projedou závodníci, zase pak vidí další kolo a jediná technika jsou schody,“ ví Jaroslav Kulhavý, že hlavním cílem závodu je pobavit diváky.

Vedle olympijského vítěze odstartuje do 22. ročníku Pražských schodů v 18 hodin i mistr světa z roku 2010 Španěl Hermida a další z elitních jezdců, Rakušan Lakata.

Pro všechny bude více než šedesátiminutová dřina zároveň testem formy před nedělním závodem Světového poháru v Novém Městě na Moravě.

Simona Bartošová, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme