Box hendikepovaných je v ČR zatím v plenkách, k rozvoji mu pomáhají sledge hokejoví reprezentanti

I hendikepovaní jedinci mají neskutečné možnosti ke sportovnímu vyžití. Třeba trojici reprezentantů ve sledge hokeji nestačí boje na ledové ploše. Jan Matoušek, Zdeněk Šafránek a Zdeněk Krupička se věnují boxu na vozíku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští sledge hokejisté jsou průkopníky paraboxu v České republice

Čeští sledge hokejisté jsou průkopníky paraboxu v České republice | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Box na vozíčku je u nás ještě pořád v začátku. Máme pět aktivních členů a tři z nich jsou sledge hokejisté. Další hraje curling a poslední z nás se věnuje jen boxu,“ vysvětlil na úvod gólman sledge hokejové reprezentace Jan Matoušek.

Právě on je průkopníkem paraboxu v České republice.

„Můj táta byl boxer, ale ten sport mě nikdy nelákal. Jednou jsem ale byl u kamaráda a jemu visel ve sklepě boxovací pytel. Ukázal mi pár základních úderů. Znám se ve Znojmě s trenérem boxerů, tak jsem se ho ptal, jestli bych nemohl přijít na trénink. On to uvítal a od té doby jsem se tomu začal věnovat,“ dodává ke svým začátkům Matoušek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští sledge hokejisté jsou průkopníky boxu hendikepovaných v České republice

Box sledge hokejisté vnímají jako vhodný doplňkový sport. Rozhodně ovšem ne proto, aby na ledě vyhledávali pěstní souboje.

„Přináší mi to hlavně fyzičku a rychlost v rukou. Člověk je díky boxu na hokej zkrátka lépe fyzicky připraven,“ říká útočník Zdeněk Šafránek.

Box na vozíku vyžaduje ovšem pomoc asistentů.

„Zezadu musí někdo stát, těžiště vozíku je udělané tak, že když se člověk zapře zády, tak by přepadával. Musíme být také různě připoutání k vozíku. Hlavně nohy a kdo nemá pevné břicho, tak i pásem přes břicho. Údery jsou dlouhé a mohli bychom se překlopit dopředu,“ komentuje nutnost asistence Šafránek.

To dalšího z forvardů Zdeňka Krupičku uchvátí snad každý sport. Parabox není výjimkou.

Čeští sledge hokejisté jsou průkopníky paraboxu v České republice | Foto: Pavel Petr

„Přišel jsem se jednou jen podívat do Jedličkárny, kde boxeři trénovali. Trenérky byly tak drsné, že mě rovnou převlíkly a šel jsem si to zkusit. Nějak mě to chytlo, a i když jsem chtěl box dělat jako doplněk k hokeji, dostal jsem se do fáze, že už mám za sebou první zápas,“ usmívá se Krupička.

Pro zápasy boxerů na vozíku musí být uzpůsobena pravidla. První se týká časového limitu pro jednotlivá kola.

„Zápasíme tři kola po minutě a půl. V normálním boxu jsou to třikrát tři minuty. Také záleží, kde se zápas odehrává. V ringu je to samozřejmě mnohem hezčí a efektnější, ale ještě tomu vychytáváme mouchy. Musí se sundat lana a dostat se po schodech nahoru do ringu, což je trochu komplikované,“ uvedl Jan Matoušek.

Oproti ostatním evropským zemím je český parabox ještě v plenkách, ale třeba pomohou evropské dotace, o které boxerská asociace usiluje.

„Doufáme, že se to ještě rozjede. V Evropě, a hlavně ve Francii se boxu hodně věnují. Uvidíme, jestli asociace získá prostředky na nějaké vybavení. Existují i speciální vozíky. My zatím boxujeme na svých, ale to rozhodně není optimální,“ dodal na závěr Matoušek.

Pavel Petr, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme